Így tanulj az érettségire, ha tutira nyerni akarsz

Elérkeztél a gimi végére? Most szembesülsz azzal, hogy eddig még bele sem kóstoltál, milyen egy nagyobb anyagot egyben megtanulni? Ha ezzel a problémával küzdesz, most eláruljuk, mik a legtutibb trükkök, hogy ezt az akadályt is sikeresen vedd.

Vészesen közeledik a rettegett érettségi. Ha azt hiszed, a jó eredményhez elég átlapozni a könyvet és a füzetet, tévedsz. Itt bizony tanulni kell! De hogyan?

Koncentrálj a lényegre!

A legfontosabb tipp, amit az egyetemre is magaddal kell vinned, hogy nem szabad a részletek között elveszned. Bár fontos az anyagot összefüggésekben érteni, készülni mégis tételek alapján érdemes. Mindig írd fel vagy legalább gondold át, hogy az egyes tételekhez mi az öt legfontosabb tudnivaló, amire majd a többit felépítheted egy felelet során.

Gazdálkodj okosan!

Bár sokszor elhangzik, hogy ha valaki négy évig rendesen tanult, akkor az érettséginek simán mennie kell. Ez azonban azért nem teljesen így van, valamennyit mindenképp kell majd magolni. A legjobb nem homokba dugni a fejed, hanem időben felmérni, miből mennyit kell majd komolyan tanulnod, és beosztani az idődet.

Fotó / Shutterstock

Ne feledd a gyakorlást!

A korábbi évek feladatait átnézni, és akár otthon vagy szervezett keretek között próbaérettségiket csinálni az egyik legfontosabb és hasznosabb dolog, amit tehetsz. Nemcsak az adott, feladatban szereplő anyagot nézed át rajta keresztül, hanem a feladattípus megoldásában is rutint szerzel, amivel rengeteg időt tudsz majd spórolni.

Iktasd ki a zavaró tényezőket!

Biztos hallottad már, de muszáj lesz a telefont elrakni vagy repülési üzemmódba állítani. El sem tudod képzelni, mennyi idő megy el, ha egész nap úgy tanulsz, hogy időről időre előveszed és görgetsz egy kicsit. Az alkalmankénti öt, tíz, tizenöt perc összeadódik és egy nap alatt akár órákat is veszíthetsz teljesen feleslegesen.

Légy kreatív!

Tanulókártyák? Post-it-ek mindenhol a lakásban? Szivárványszínűre színezett oldalak? Az anyag hangos mantrázása? Próbálj ki mindent, mert itt a kiváló alkalom, hogy még a felsőoktatás előtt feltérképezd, neked mi segít legjobban a tanulásban, és kialakítsd a tuti módszert.

Hamarosan további hasznos infókkal segítjük felkészülésed, kövess minket! UniLife – Tudj meg többet!