Középiskolai felvételi 2021: Mi lesz a szóbeli vizsgával?

A kialakult járványhelyzet a középiskolai felvételiket is jelentősen érinti.

A középiskolai felvételi vizsgák kapcsán egyelőre nem született semmilyen rendelkezés a kormány részéről, így az egyes intézmények más-más módon igyekszenek megoldani a felmerülő problémát. Mind a budapesti, mind a vidéki iskolák közül vannak olyanok, amelyek úgy döntöttek, teljes egészében elengedik a szóbelit, és a felvételikor a hozott pontok mellett csak az írásbeli vizsga eredménye fog számítani.

Más intézmények a szóbeli felvételit egész egyszerűen áthelyezik az online térbe. Olyan iskolák is vannak, ahol egyelőre arra törekszenek, hogy mindenképp megtartsák személyes formában a szóbeli felvételit, természetesen betartva a járvány elleni védekezés szabályait.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a jelenlegi rendelkezések szerint csak a 9. évfolyamtól felfelé tanulnak távoktatásban a diákok, így (számításba véve a hat- és nyolcévfolyamos gimnáziumokat is) nehéz olyan megoldást találni, ami mindenki számára biztonságos és összhangban van a távoktatással kapcsolatos intézkedésekkel is. Ugyanakkor az sem kérdés, hogy a szóbelik esetleges elmaradása valószínűleg más eredményeket hoz majd, mint ha megtartanák a vizsgák ezen részét is.