Időmenedzsment érettségire készülőknek

Nem egyszerű feladat jól beosztani az időnket, a távoktatás során pedig pláne hajlamosak lehetünk arra, hogy összecsúsznak a teendők a fejünk fölött. Ahhoz, hogy ne az utolsó pillanatba kapkodj a tételek között, most megosztunk veled jól bevált tippeket a napirended kialakításához.

A tervezés a lelke mindennek!

Rendszerezd és csoportosítsd feladataidat, legyen az határidőnaplóban, jegyzetfüzetben, vagy vezesd egy Excel táblában! Könnyen elfelejthetünk egy-egy apróságot a temérdek információhalmaz mellett, ezért gyűjts össze mindent, amit az érettségiig kell tenned! A tételeket az összes tantárgyból, a gyakorló feladatokat, a könyveket, amiket át akarsz lapozni és a témaköröket, amiket még tanulnod kell. Ezután következhet a rendszerezés.

Számold össze mennyi időd maradt még az érettségiig, és ezt oszd el egyenletesen a teendők között. Például az egyik hét a magyaré lesz. Hétfőn megtanulod az első három tételt, kedden megcsinálod a tavalyi érettségit és átismétled a tételeket, szerdán egy novella és verselemzés, csütörtökön újabb három tétel tanulása, pénteken pedig ismétlés. A következő héten pedig jöhet a történelem. Ha felosztod és megtervezed a rendelkezésre álló időt, akkor biztosan semmit nem fogsz kifelejteni.

Fontos a napirend kialakítása. Ne engedd, hogy az idő uralkodjon feleted! Vedd át hatalmat!
Fontos a napirend kialakítása. Ne engedd, hogy az idő uralkodjon feleted! Vedd át hatalmat!Fotó / Shutterstock

Hogyan ne csússz el a napi feladatokkal?

Lefekvés előtt írj egy listát vagy telefonos jegyzetet arról, amit a következő napon meg akarsz valósítani. Ne vállald túl magad, ismered a határaidat egyszerre mennyi ideig tudsz koncentrálni és persze pihenésre is szükség van. A listát priorizálással írd meg. Ez azt jelenti, hogy előre veszed a legfontosabb, majd a végére hagyod a kevésbé fontos teendőket. Nekem az is szokott segíteni, hogy rögtön az elején letudom azt, amihez a legkevésbé van kedvem, így a nap hátralévő részében már nem kell vele foglalkoznom. Használhatod a Promodo technikát is, ami azt mondja, válaszd ki az aznapi legfontosabb feladatod és csak arra az egy tevékenységre fókuszálj 30-90 percen keresztül. Ezalatt az idő alatt a gyorsan csak megnézem ki írt messengeren, vagy kiszaladok harapni egy falatot sem fér bele. Tényleg csak arra koncentrálj, anélkül, hogy megnéznéd a telefonod vagy bármi máson járna az eszed. Ezután pipáld ki a listádon, ha végeztél vele és jöhet a jól megérdemelt pihi és a következő kitűzött cél.

Eisenhower időmátrixHa nem tudod eldönteni mivel is érdemes kezdeni az adott napon, akkor használj egy egyszerű időmátrixot. Az USA 34. elnökének, Dwight D. Eisenhower, nevét viselő módszerrel egyszerűen csoportosíthatod a teendőidet. Készíts négy dimenziót:

  • fontos, de nem sürgős,
  • sürgős és fontos,
  • sürgős, de nem fontos és nem fontos,
  • nem sürgős címkékkel.

Ezután töltsd ki aktuális feladataiddal a cellákat. Például, ha az aznapi teendőid között szerepel egy új tételnek a kidolgozása a júniusi szóbelire, egy valós idejű óra Teamsen, egy érettségi gyakorló feladat elkészítése, és tanulni a holnapi dolgozatra, akkor így oszthatod be őket:

Eisenhower időmátrix elemei
Eisenhower időmátrix elemeiFotó / https://thelead.io/design/eisenhower-matrix

 

  • Fontos, de nem sürgős: Optimális esetben a legtöbb feladat ide kerül, amit megfelelő tervezéssel időben el tudsz végezni. Az érettségi gyakorló feladatok például, vagy egy új tétel kidolgozása júniusra, hiszen lényeges a folyamatos készülés, de nem égetően sürgős, hiszen még jó pár heted van addig.
  • Sürgős, de nem fontos: Ezek azok a feladatok, amiket nem igazán lehet elhalasztani, például a valós idejű konzultációk.
  • Fontos és sürgős: Ide az azonnali cselekvést igénylő feladatok kerülnek. A holnapi dolgozatra való felkészülés például, hiszen az új ismeretanyag elsajátítása elengedhetetlen a sikeres érettségihez és persze az év végi jegyek is számítanak a felvételi pontokhoz.
  • Nem fontos és nem sürgős: Ezekkel nem lesz gondod ha picit megcsúszol vele, a cél, hogy ezeket se felejtsük el persze.

GTD módszer, ha sok kis dolgod van

Gyakran előfordul, hogy már sokadszorra futsz neki egy tétel olvasásához, mert mindig közbevág valami? Még ezt a beadandót befejeznéd, még neki visszaírnál, még elolvasod a tanár e-mailjét. A Getting Things Done módszer egyik fő elve a 2 perces szabály. Végezz el azonnal mindent, ami belefér két percbe, hogy tovább ne motoszkáljon a fejedben és tudj haladni a valóban fontos dolgokkal. Így számos feladatot ki is pipálhatsz a listádról, ami kevésbé fontos lenne, de legalább nem kell későbbre halasztgatni és aggódni rajta.

Miután megvan a terv, jöhet a felkészülés. Kövesd te is az unilife.hu oldalát, ahol számtalan cikket megosztunk arról, hogyan készülj fel sikeresen egy-egy tárgyból az érettségire

Tamás Anett