Nyelvvizsga: tippek a tökéletes írásbelihez

Egy nyelvvizsga mindenki életében fontos pillanat, hiszen ma már szinte elengedhetetlen a munka világában, hogy rendelkezz eggyel vagy akár többel is. Épp ezért összegyűjtöttük, hogy mire figyelj oda mindenképpen annak érdekében, hogy a legjobb eredményt tudd kihozni a nyelvvizsgádból!

Nézz utána a kritériumoknak!Minden nyelvvizsgánál elérhetők azok a szint szerinti kritériumok, amiket el fognak várni tőled a vizsgán. Az írásbeli legfontosabb szabálya: hiába tudsz valamit, ha nem írod le, sajnos nem adhatnak rá pontot! Amikor élesben ülsz a papír felett, figyelj oda rá tudatosan, hogy a dolgozatot megfeleljen minden előre megadott követelménynek!

Gyakorold be a típusfeladatokat!A nyelvvizsgák olyan különböző típusfeladatokból tevődnek össze, mint például a hivatalos levél, az informális email, a hirdetés, vagy az esszé írása. Ha minden fajta írásos feladatból gyakorolsz és megtanulod a felépítésüket, élesben sem érhet téged meglepetés, hiszen a jól ismert sémát már csak fel kell tölteni az adott témához kapcsolódó szavakkal!

Olvasd el végig figyelmesen a feladatot!Minden vizsgahelyzetben a legrosszabb figyelmetlenség miatt hibázni. Ne hagyd, hogy ez előforduljon veled a nyelvvizsgán, minden feladatot olvass végig figyelmesen, a biztonság kedvéért legalább kétszer! Néha úgy gondolod, hogy már az első pár szóból ismered a feladatot, de a lényeges információk gyakran a feladat második felében vannak elrejtve.

Akár általános, akár szakmai nyelvvizsgára készülsz, érdemes jó előre kiválasztani a nyelvvizsgaközpontot is, ahol vizsgázni fogsz.
Akár általános, akár szakmai nyelvvizsgára készülsz, érdemes jó előre kiválasztani a nyelvvizsgaközpontot is, ahol vizsgázni fogsz.Fotó / 123RF

Készíts magadnak vázlatot!Mielőtt neki ugrasz az írásos feladatnak, érdemes a feladat adatai alapján vázlatot készítened magadnak, hogy biztosan ne maradjon ki semmi írás közben. Mikor másodjára elolvasod a feladatot, gyűjts ki minden adatot, amit kér tőled és azok alapján építsd fel az írásod vázlatát.

Osztd be az idődet előre!Érdemes előre meghatároznod magadnak, hogy melyik feladatra mennyi időt fogsz szánni, hogy ne ragadj le egyik résznél sem. A vizsga írása közben nézz gyakran az órára, és emlékeztesd magad, hogy mikor kell továbblépned a következő feladatra, hogy biztosan mindenre jusson időd!

Olvass a választott nyelven minél többet!Az, hogy nem csak nyelvtani példákat látsz, hanem természetes környezetben is megtapasztalod a nyelvet segíteni fog folyékonyabban írni és beszélni egyaránt, hiszen az olvasás minden téren fejleszti a nyelvi képességeidet. Próbálj minél többféle tartalmat befogadni ezen a nyelven, állítsd át a telefonod, a kedvenc sorozatod vagy filmed nyelvét, hiszen minél többféle környezetben találkozol vele, annál bővebb lesz a tudásod.