Jó hír az építőiparnak: új képzéssel rukkol elő a BME

A digitalizációt középpontba helyező szakmérnöki képzést indít a BME Építőmérnöki Kara, amelynek eredményeképpen néhány év múlva sok BIM (Building Information Modeling) mérnök kerülhet ki, akikre óriási szükség van a piacon! Itt vannak a részletek!

Lovas Tamás, a BME építőmérnöki Karának oktatási ügyekért felelős dékánhelyettese elmondta, az építőipar jövőjét meghatározó szemléletre oktatják a szakmát már gyakorló hallgatóikat, az építőipari folyamatok és módszertanok újszerű, komplex megközelítésével. A BIM (Building Information Modeling) szakmérnök szakirányú továbbképzési szak februárban indult el a Műegyetemen és a nagy érdeklődésre való tekintettel már az első félévben az eredetileg tervezett hallgatói létszám kétszeresével kezdődött az oktatás; jelenleg 37 hallgatóval.

Lovas Tamás, a BME építőmérnöki Karának oktatási ügyekért felelős dékánhelyettese
Lovas Tamás, a BME építőmérnöki Karának oktatási ügyekért felelős dékánhelyetteseFotó / bme.hu

A szakmérnöki szak létrehozása előtt valamennyi képzési szinten oktattak már BIM alapismereteket, 2020 tavaszán pedig elindították az építőmérnöki alapképzésben az építmény-információs modellezés és menedzsment specializációt. A Pécsi Tudományegyetem szakembereivel közösen megalkotott tematikájú szakmérnöki oktatás végül mindkét intézményben egymástól függetlenül 2021 februárjában indult el.

A Műegyetem képzése

  • egyfajta kooperatív képzés,
  • amelyen a szakmai háttérről a karon megalakult BIM oktatói közösség gondoskodik
  • és a legújabb fejlesztésekbe és az iparban felmerült problémák megoldásába a kar vállalati partnerei a képzés meghívott vendégelőadóiként vezetik be a hallgatókat (pl. szoftverfejlesztési trendekbe, szabványügyi ismertekbe, építmény-üzemeltetési lehetőségekbe).

Végzettségüket tekintve

  • a hallgatók több mint fele szakmáját már gyakorló építőmérnök,
  • harmaduk építészmérnök
  • és vannak köztük gépészmérnökök is.
BIM specializációs hallgató által készített BIM modell
BIM specializációs hallgató által készített BIM modellFotó / BME ÉMK Fotogrammetria és Térinformatika tanszék

A koreloszlást tekintve

  • a legtöbben fiatal, a közelmúltban diplomázott szakemberek,
  • kisebb részben már gyakorlatot szerzett BIM menedzserek, vezetői továbbképzésen résztvevők, akik szakmai perspektívájuk szélesítése és újszerű ismeretek elsajátítása céljából választották a szakmérnöki végzettséget adó lehetőséget.

Manapság az új építőipari beruházások egyre nagyobb részénél alapvető követelmény a BIM módszertan alapelveinek követése és e rendszerek alkalmazása már a tervezés kezdetétől.

BIM
A Building Information Modeling, magyarul építmény-információs modellezés egy tervezési módszertan, szemlélet az elmúlt évtizedben vált egyre inkább az építőipari beruházások részévé. A hagyományos tervezési metódusokkal szemben az egyik előnye, hogy egy épület teljes életciklusát (vázlattól az üzemeltetésig) végigkövetve a tervezői, kivitelezői csapat tagjai bármikor részletesinformációkhoz juthatnak a létesítmény bármely alkotóeleméről. Ezen felül még a tényleges kivitelezés fázisának megkezdése előtt, a virtuális modell megalkotásakor fény derülhet olyan problémákra, komplex hibákra vagy ütközésekre, amelyek feltárása és javítása a beruházási projekt kezdete előtt jelentős költségmegtakarítást jelenthet a befektetői oldalon, nem beszélve a megvalósuló munka minőségéről.

 forrás: bme.hu