A jövőben több százan felelnek majd az oktatás színvonalának növeléséért

Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a modellváltó egyetemeket fenntartó 21 alapítvány kuratóriumi elnökeivel tárgyalt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium épületében tartott tárgyaláson Orbán Viktor kifejtette: nem csupán új irányítási rendszer, hanem egy teljesen új magyar egyetemi rendszer jött létre, amelynek küldetése, hogy Magyarország lokomotívjaiként húzzák előre annak gazdaságát, erősítsék a versenyképességét.

A kormány törekszik a későbbiekben is arra, hogy minél több egyetem váltson fenntartót.
A kormány törekszik a későbbiekben is arra, hogy minél több egyetem váltson fenntartót.Fotó / MTI

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kuratóriumok által az egyetemek „leválnak" az államról, így egyetlen miniszter vagy államtitkár helyett a jövőben több száz kuratóriumi tag és huszonegy kuratóriumi elnök felel az oktatási, kutatási teljesítmény javításáért, a képzések színvonalának növeléséért.

Megfogalmazta továbbá azt az elvárást az egyetemek felé, hogy ne középszerűek legyenek, hanem kiváló, minőségi szakembereket képezzenek. Az intézmények saját fejlesztési tervei alapján az állam mindehhez kész finanszírozást biztosítani.

Modellváltásról szóló törvényjavaslatot legutóbb március végén nyújtottak be az Országgyűlés felé. A kormány törekszik a későbbiekben is arra, hogy minél több egyetem váltson fenntartót.

forrás: MTI