Pocakkal a diploma felé

Egyre több fiatalt örvendeztet meg az élet gyermekáldással, köztük pedig szép számban akadnak olyanok is, akik éppen a felsőoktatásban töltött éveik alatt vállalkoznak arra a nemes feladatra, hogy szülők legyenek. Kevés az az információ, amely egy főiskolás, vagy éppen egyetemista várandós nő elé tárja a lehetőségeit, a kötelezettségeit. Összegyűjtöttünk pár fontosabb opciót arra az esetre, ha te is a gyermekvállalás mellett döntenél!

Passzívan vagy aktívan?A felsőoktatásban eltöltött évek hatalmas mennyiségű mókával, de még több munkával járnak, a vizsgaidőszakok pedig igencsak stresszesre sikerülnek néha. A tárgyfelvétel során, ha a Neptun nem működik, kész küzdelem a reggel, a stresszt pedig mindenki másként kezeli. Te ismered a saját tested! A várandósság első pár hónapjában fáradékonysággal, esetleges rosszullétekkel is szükséges számolni. Addig folytasd a tanulást, amíg a mentális és fizikai állapotod engedi! Amennyiben úgy érzed, hogy pihenésre van szükséged, inkább passziváltass egy félévet, ha a helyzeted megengedi.
Nyújt valami könnyítést az iskola a kismamák számára?Ezen kérdéskörben a felsőoktatási intézmények elég széles skálán mozognak. Léteznek olyan iskolák, amelyek lehetőséget adnak az órákon való részvételre a kismamák számára online formában. Ez hatalmas könnyebbséget jelenthet a terhesség kései szakaszában járó kismamák számára, akik így az otthonuk kényelmében élvezhetik az órákat. Jelenleg a Covid helyzetben ez nem tűnik akkora innovációnak, ellenben azokban az időkben, amikor három hiányzás után nem megengedett a vizsga, nagy segítség lehet. Egyes intézmények feltöltik a hanganyagokat és az előadások adatait az online felületre, mely a várandósok számára elérhető és bármikor letölthető, továbbá sok esetben online konzultációt biztosítanak a kismama számára, rugalmas vizsgaidőpontokkal.

Ha a gyermekkel otthon töltött idő alatt végzed el a főiskolai tanulmányaid, a munkaerőpiacon hatalmas előnyre tehetsz szert.
Ha a gyermekkel otthon töltött idő alatt végzed el a főiskolai tanulmányaid, a munkaerőpiacon hatalmas előnyre tehetsz szert.Fotó / 123RF


Amennyiben nem volt még munkaviszonyom, aktív jogviszony mellett jár valamilyen támogatás?Az a jó hírünk van számodra, hogy jogosult vagy a gyed igénylésére! Minden olyan édesanya, aki a felsőoktatás bármely formájában – legyen az alap-, mester-, vagy osztatlan képzés, egyéb felsőfokú szakképzés, pl. OKJ, vagy éppen doktori – nappali tagozaton tanult és fel tud mutatni a szülés időpontját megelőzően két aktív félévet, kérvényezheti a támogatást.
Amennyiben a jogviszony megszűnt, ellenben a gyermek, a megszűnést követő egy évben jött világra, szintén benyújtható az igény, akár az apa részéről is. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint, a juttatás összege a minimálbér 70 százaléka, így ezzel tudsz kalkulálni.
Miért jó gyermek mellett tanulni, tanulás mellett gyereket vállalni?Ezen kérdés esetén számos szubjektív tényező mellett akadnak olyan megfontolandó pontok, amelyek segíthetnek a döntésben. Egy csecsemő rengeteg felelősséggel és munkával jár, hiszen anyának lenni napi 24 órás elfoglaltság, így a tanulást az alvási időkben, vagy segítség mellett tudod majd megoldani. Azonban, ha a gyermekkel otthon töltött idő alatt végzed el a főiskolai tanulmányaid, a munkaerőpiacon hatalmas előnnyel indulhatsz. A munkaadók kalkulálhatnak egy szakmailag erős, stabil munkavállalóval, aki hosszú távon a cégük alkalmazását élvezheti. A memóriád fejlődése továbbá frissen tart még egy kisgyermek mellett is, így a folyamatos inger biztosított számodra, tuti nem fogsz unatkozni!