Diploma után: Minden, amit a szakirányú továbbképzésről tudnod kell

Már megszerezted a diplomád, de égsz a vágytól, hogy még többet hozz ki magadból a szakterületeden? Ez esetben érdemes szétnézni a szakirányú továbbképzések között.

Bár a szakirányú továbbképzés nem ad újabb végzettségi szintet, a már meglévőt színesítheti egy speciális szakirányú szakképzettséget tanúsító oklevéllel, melyet néhány félév alatt szerezhetsz meg, piacképesebbé téve ezzel a szaktudásod. A szűkebb területeket felölelő szakirányú továbbképzésekre kifejezetten diplomásokat várnak.

Hogy működik a szakirányú továbbképzés?

Ez a képzési forma jellemzően levelező munkarendben történik, melynek előnye, hogy diplomásként munka mellett is végezhető, azonban a nappali munkarendhez képest le kell mondani az utazási diákkedvezményekről. A képzési idő általában 2-4 félév, a konzultációkra pedig jellemzően hetente, kéthetente, tömbösítve kerül sor.

 

Hogyan történik a felvételi folyamat?

A szakirányú továbbképzések kívül esnek a felvi.hu és az E-felvételi hatáskörén: ezeket maguk az egyetemek hirdetik meg, és a felvételi folyamatot is teljes egészében ők szervezik. Jelentkezni egy-egy továbbképzésre így a felsőoktatási intézmények honlapján található formanyomtatvány kitöltésével lehetséges. A felvételi folyamat részeként a jelentkezőknek a formanyomtatvány mellett önéletrajzot és motivációs levelet is kell csatolniuk, de előfordulhat az is, hogy szóbeli interjúra, vizsgára is sor kerül.

A szeptemberben induló képzések jelentkezési határideje, ellentétben a hagyományos felsőoktatási felvételi eljárással, jellemzően nyár vége, a februárban induló képzések esetén pedig január végéig lehet jelentkezni. Így például azoknak is van esélyük pályázni, akik az előző félévben nem jutottak be mesterképzésre, vagy egyáltalán nem is jelentkeztek általános felvételi eljárásra.

A szűkebb területeket felölelő szakirányú továbbképzésekre kifejezetten diplomásokat várnak.
A szűkebb területeket felölelő szakirányú továbbképzésekre kifejezetten diplomásokat várnak.Fotó / Shuttersctock

Mi szükséges a felvételihez?

Minden szakirányú továbbképzés esetén adottak a bemeneti követelmények, melyek közül a legfontosabb közös pont a már megszerzett szakirányú diploma. Alap- vagy mesterképzés után is lehetséges szakirányú továbbképzésre jelentkezni, az elvárt végzettségi szint és szakterület minden szakirányú továbbképzés kiírásában szerepel.

A frissen végzett hallgatók esetén nem szükséges, hogy a diploma már fizikai formában is meglegyen: a jelentkezésnél ezzel egyenértékűnek számít a sikeres záróvizsga, amennyiben a jelentkező igazolni tudja, hogy a diploma kiállítása már folyamatban van.

Idén mintegy 1300 különböző szakirányú továbbképzés közül lehet választani, melyek között a felvi.hu Szakkeresőjében lehet böngészni, ahol a szakleírások mellett a bemeneti követelményekkel is képbe kerülhetsz.

forrás: felvi.hu