4 tipp, hogy te legyél a legszuperebb diákmelós a munkahelyeden

Ezer éve álmodozol arról, hogy a következő fesztiválodra te magad fogod megkeresni a pénzt, és végre-valahára meg is találtad az áhított nyári melóhelyedet. Fel is vettek, te pedig őrült lelkesedéssel és tapasztalatlanul veted bele magad a munka sűrűjébe.

Van néhány dolog, amire érdemes figyelni, ha új vagy a munkahelyeden – mi pedig annyira rendesek vagyunk, hogy megosztjuk veled a nagy titkot!

Fontos az első benyomás

Közhelynek hangozhat, de nagyon nagy igazságra hívja fel a figyelmed ez a mondás. Ugyan sok ember csak bizonyos idő elteltével alakítja rólad ki a véleményét, a másik csoportról, a "skatulyázósokról" sem szabad elfeledkezni. Valószínűleg nem szándékosan viselkednek így, de már az első beszélgetés után kategorizálják az embert – és ezekből a kategóriákból aztán nehéz kitörni.

Mit tehetsz tehát? Az első napjaidon igyekezz minél közvetlenebb lenni, légy nyitott, kedves és visszafogottan érdeklődő. Ügyelj a külsődre is, kelts rendezett benyomást!

Kezdők szerencséje

Lehet, hogy a betanulás után úgy érzed, hogy a munkádat egy kisbaba is meg tudná csinálni, és nem is érted, hogyan dolgozhatnak egyesek a munkahelyeden teljes főállásban. Nyilván nem tilthatjuk meg, hogy mit gondolj, de nagyon ügyelj arra, hogy ez semmiképp se látszódjék rajtad kívülről! Könnyen felfuvalkodottnak és gőgösnek bélyegezhetnek emiatt, és ez a munkatársakkal való kapcsolatodra is rányomhatja a bélyegét. Csak szerényen!

Van néhány dolog, amire érdemes figyelni.
Van néhány dolog, amire érdemes figyelni.Fotó / 123rf

Pletykafészek

Lehet, hogy a sorozatokban nagyon szórakoztatónak tűnik, amikor egy iskolában vagy munkahelyen mindenféle, háttérben zajló cselszövések színesítik a történetet, a való életben ez inkább stresszes, rontja a légkört. Ha olyan munkahelyen dolgozol, ahol (sajnos) nem idegen a kollégáktól a pletykálkodás és egymás rossz színben feltüntetése, te akkor is igyekezz kimaradni ezekből. Légy te Svájc!

Próbáld meg élvezni!

Lehet, hogy nem ez álmaid melója – de hé, azt megtalálni még éveid vannak! Lebegjen a szemed előtt a cél: a fesztiválbérlet, az új táska, a könyvek, amiket kinéztél magadnak, a barátaiddal eltöltött nyaralás... Szóval az, amiért végül is belevágtál a diákmunkába. Ha azzal a tudattal és elhatározással állsz neki dolgozni, hogy a lehető legjobb képességeid szerint a lehető legügyesebben akarod elvégezni a rádbízott feladatokat, sokkal hamarabb fognak peregni azok a fránya munkaórák!