Semmi kedved hozzá? Visszatérés az irodába – Így könnyítsd meg magadnak

Az irodába való legalább részleges visszatérés új kihívás mindenki számára. Hogyan oszd be a feladataidat a siker érdekében?

Az utóbbi hónapokban egyre többen térnek vissza az irodába, sokan a bevált otthoni munkavégzést megosztva az irodában eltöltött napokkal. Ez a hibrid modell mindenkinek új lesz (munkavállalóknak és munkáltatóknak egyaránt), amit az irodai környezet újra megszokása is nehezít.

Így rendezd be az irodádat

Hogy megkönnyítsd az átállást, érdemes az irodai környezetedet úgy kialakítani, hogy hasonlítson az otthonira. Rendezd el az asztalodat hasonlóan, ideértve a világítást, a kamerád és a mikrofonod helyét, sőt még a munkád során használt alkalmazásokat is. Ezzel nemcsak, hogy jobb lesz a hangulat - mivel a váltás nem lesz olyan éles -, hanem a kezdeti munkát is hatékonyabbá teszed, hiszen nem kell majd egyenként mindent megkeresni.

A csapatmunkát, ötletelést és kreativitást igénylő munkákat időzítsd akkorra, amikor a többiekkel együtt vagy az irodában.
A csapatmunkát, ötletelést és kreativitást igénylő munkákat időzítsd akkorra, amikor a többiekkel együtt vagy az irodában.Fotó / Unsplash

Egyéni és csoportos feladatok

Mivel a hibrid munkahét során lesznek olyan napok, amiket csapatban és amiket egyedül töltesz, érdemes e szerint beosztani az elvégzendő feladataidat. Ha vannak olyan tennivalóid, amelyeket elejétől a végéig el tudsz intézni egyedül (például válaszolás e-mailekre, adatrögzítés, prezentáció készítés, írás), hagyd meg őket az otthon eltöltött napokra. A csapatmunkát, ötletelést és kreativitást igénylő munkákat időzítsd akkorra, amikor a többiekkel együtt vagy az irodában. Bár mindenkinek más a preferenciája azzal kapcsolatban, hogy mikor szeret egyedül lenni és mikor igényli a társaságot, az már bebizonyosodott, hogy a legtöbb dolgozó fárasztóbbnak tartja, ha kollégáival online kell kommunikálnia.

Szánj időt a személyes kapcsolatokra

A szakértő szerint az irodába való visszatérés kezdeti szakaszában a prioritás a személyes kapcsolatok újraépítése kell, hogy legyen, hogy kialakuljon az a bizalom, ami fontos eleme a minőségi csapatmunkának és amit sokkal nehezebb online kialakítani és fenntartani. Ha kávézások és ebédek kapcsán kapcsolatot teremtesz a többiekkel, akkor az online munka is hatékonyabb lesz. Ez különösen fontos lehet a fiatal kollégáknak és azoknak, akiket a covid alatt vettek fel és még alig volt alkalmuk a többiekkel személyesen időt tölteni. Így találhatják meg a legkönnyebben a helyüket a csapatban és tanulhatnak a többiektől.