Így vágj neki az évnek: tippek leendő elsőéveseknek

Most azokat a tippeket-trükköket gyűjtöttük össze nektek, amelyekre visszagondolva, könnyebb lett volna az évkezdés, ha valaki megosztja velünk.

Gólyatábor vagy gólyahét: ne hagyd ki, ha neked szól!

Akár gólya napokat, akár gólyatábort tart az egyetem, ami kimondottan az elsőéves hallgatóknak szól, semmiképp ne maradj ki belőle! Nektek van szentelve, rólatok szól, hogy minden fontos információt megtudjatok. Ha elsőre még nem is tűnnek túl izgalmasnak a tájékoztatók a Neptun rendszerről, vagy a pénzügyekről, semmiképp ne hagyd ki őket!Óriási segítséget jelent az új, középiskolától teljesen eltérő rendszer megismerése és adaptálása a tájékoztatók után. A hasznos tájékoztatókon kívül pedig a Hallgatói Önkormányzat is számos programmal kedveskedik az elsőéveseknek. Gólyabuli, moziklub, sőt, a legtöbb helyen még a tárgyfelvételnél is segítenek, hogy könnyebben menjen az évkezdés. 

Tanulmányozd a gólyaszámokat és cikkeket!

Rengeteg információt, szórólapot, hirdető anyagot zúdítanak rád már az első pillanattól kezdve, viszont semmiképp se szelektáld a valóban hasznos információkat. Az egyetemek újságaiból megismerheted az egész működésüket, a vezetőséget, a karokat, a hallgatói önkormányzatot, a tanulmányi osztályt, stb. A unilife.hu cikkeiben pedig minden egyetemistát érintő témával találkozhatsz, legyen szó a fenntartóváltásról, azösztöndíjakról, vagy adiákhitelről. Ezen kívül rengeteg hasznos fogalmat hamar elsajátíthatsz, ami aranyat ér, ha már az első naptól tudod. Így nem fogsz értetlenül nézni az oktatóra, amikor a tárgy bemutatásánál szól, hogy a végén kollokviummal zárul.

Legyél nyitott és élj a lehetőségekkel!

Ne hagyj ki semmit! A középiskolai baráti társaságok nagy része valószínűleg más-más egyetemekre kerülnek és minden bizonnyal, a tanulmányaidon túl nagyon sok hasonló kihívással kell szembenézned, mint a gimnázium első évében. Éppen ezért élj a közösségépítő lehetőségekkel, vegyél részt az egyetemi programokon, nézz szét az egyetemi klubok, szakkollégiumok és öntevékeny körök között. Érdeklődj az ERASMUS lehetőségek felől, találkozz a külföldi hallgatókkal, legyél aktív és csak add magadat! Mindenki megtalálja a saját érdeklődési körének megfelelő programokat és társaságot, ha nem zárod be a kapukat és adsz egy esélyt mindennek. 

A gólyáknak szervezett programokból semmiképpen nem érdemes kimaradni!
A gólyáknak szervezett programokból semmiképpen nem érdemes kimaradni!Fotó / 123RF

 Fordíts figyelmet az időbeosztásodra!

Az életed egy teljesen új szakaszába érkezel. Nem lesz olyan kötött és szoros napirended, mint ahogy eddig a középiskolában megszoktad. Éppen ezért felelősen magadnak kell beosztanod a napirended, az óráidat. Szánj időt az elején arra, hogy megtervezed egy-egy napodat, hogy mielőbb meglegyen az új rutinod. Ezt követően gyerekjáték lesz, hogy mindenre maradjon időd: órák, tanulás, közélet, párkapcsolat, pihi és énidő. 

Minden év nagyon gyorsan elrepül és csak tőled függ, hogy mit hozol ki belőle. Hatalmas kalappal minden elsőévesnek, és sok szép pillanatot az egyetem falai között.