Hódítsd meg a világot - Így legyél digitális nomád

Szeretnél hol egy trópusi szigeten, hol a hegyek között élni és az otthonod kényelméből dolgozni? Ha a válaszod igen, neked ajánljuk az egyre népszerűbb digitális nomád létet.

Matthew Karsten már 10 évet élt digitális nomádként és 50 országott látogatott meg így. Ha azt gondolod ez az élet csak magányos kalandoroknak való, tévedsz, Matthew ugyanis mindezt feleségével és kisfiával vitte véghez.

A digitális nomádok távmunkát végeznek, amihez a legfontosabb eszközük a modern technológia, így helyileg bárhonnan végezhető, ahol van jó internet: co-working terekből, kávézókból, hotelekből, könyvtárakból. Vannak olyan nomádok, akik saját országukban utazgatnak lakókocsival, mások a világot járják.

Matthew Karsten
Matthew KarstenFotó / Twitter

Annak ellenére, hogy Karsten egy évtizedig élt így, beismeri, hogy természetesen ennek az életmódnak is vannak komoly hátrányai. Ezek közé sorolja a folyamatos, fárasztó költözést, a magányosságot, a stabilitás és a saját privát szféra hiányát, illetve azt is, hogy az utazás idővel veszít az izgalmából.

Mi kell hozzá?

Először is egy online végezhető munka, amihez meg kell találni a megfelelő pozíciót vagy saját üzletbe kell vágni. Ilyen munka lehet bármilyen tartalomkészítő vagy influencer munka, ügyfélszolgálat, szabadúszó írás, honlap készítés, szoftverfejlesztés, de ez csak egy pár példa.

Ha megvan a munka, jöhet a logisztika, hiszen ha a magad ura vagy, számos adminisztrációs munkát magadnak kell elvégezned. Ha saját üzletbe kezdesz, annak meg kell teremteni a jogi kereteit, adót és biztosítást kell fizetned. Bárhová is mész, szükséged lesz a lehető legjobb internet kapcsolatra is.

Matthew Karsten
Matthew KarstenFotó / Twitter

Mielőtt neki ugranál, fontos, hogy legyen megtakarításod, hiszen lehet olcsón utazni, de azért legtöbbször nem ingyen. Amíg a nomád életre készülsz, a legjobb, ha spórolsz, míg megvan a "rendes" állásod vagy másodállást vállalsz. Karsten semmiképp sem tanácsolja, hogy kilépj az állásodból, amíg jó adag megtakarítást félre nem teszel, vagy az új munkád be nem indul, hiszen egy idegen országban kifutni a pénzből nem vicces.

Mielőtt elhagyod az otthonod, meg kell válnod a legtöbb dologtól, amit birtokolsz. Karsten szerint ez felszabadító és terapetikus érzés volt. Ebayen és Facebookon adta el a legtöbb holmiját, ami eleinte nehéz volt, de idővel elmondása szerint függőséget okoz.