Kényszerpihenő: Tippek, hogyan állítsd le magad

Életünk során folyamatosan könnyebb, valamint nehezebb periódusok váltják egymást. Nehéz elképzelni, hogy bárkinek is emlékeztetnie kell magát arra, hogy épp egy lazább időszakba lépett és pihenhet.

Előfordulhat, hogy nem tudsz kiszakadni a mókuskerékből és megállni kicsit. Ilyen helyzetben extra figyelmet igényel az, hogy a tanulást, munkát félretéve tudd élvezni a szabadidődet, ám mindez nem lehetetlen feladat.

1. Lélegezz!

A lehető legegyszerűbb módja annak, hogy kicsit megállj. Figyelj a légzésed ritmusára körülbelül öt percig, így könnyebben le tudod állítani a kavargó gondolataidat. Ugyanezt a célt szolgálja a meditáció is, érdemes azzal is próbálkoznod.

Összpontosíts a légzésedre!
Összpontosíts a légzésedre!Fotó / 123RF

2. Lépj ki a rutinodból!

Szervezz olyan szabadidős programot, amely kikapcsolhatja az elmédet. Akár egy hosszabb séta a természetben csodákra képes, az agyalás kikapcsolása mellett, pedig a testedet is átmozgatja.

3. Írj listát!

Ha nem szeretnél állandóan azon agyalni, hogy milyen teendőid vannak, készíts jegyzetet magadnak. Így nem kell mindent észben tartanod, és könnyebben élvezheted a nyugodt pillanatokat.

4. Péntek este otthon, egyedül.

Előfordulhat, hogy túl sokat voltál emberek között az elmúlt időszakban, ilyenkor nem érdemes erőltetni a találkozásokat. Pár hónapja még egyébként sem tudtál szocializálódni a korlátozások miatt, nem kell hirtelen újra nekiállni. Nem ciki otthon, egyedül sorozatokat nézni péntek este, sőt, lehet jobban jársz vele, mint egy őrült bulizással.

5. Egy nap önmagadra.

Minden héten tarts egy olyan napot, ami semmi másról nem szól, csak rólad. Ilyenkor mondj nemet minden másra, és csak azzal foglalkozz, amivel szeretnél. Legyen az egy otthon pizzázós este, vagy egy egész napos túra, a lényeg, hogy semmi mással ne törődj, csak azzal, amit aznap igazán csinálni szeretnél.

Minden héten tarts egy olyan napot, ami semmi másról nem szól, csak rólad.
Minden héten tarts egy olyan napot, ami semmi másról nem szól, csak rólad.Fotó / 123RF