Lehetséges! Így fejleszd a kreativitásod - Bevált, tudományos módszerekkel

Azok, akik kreativitás híján vannak, vágyakozva tekintenek azokra, akiknek ez természetesen megadatott. A jó hír azonban az, hogy vannak módszerek, amikkel ez a képesség is fejleszthető.

Sokan álmodozunk arról, hogy bárcsak bármikor ki tudnánk találni történeteket, kreatív ötletekkel előállni vagy művészi alkotásokat teremteni. Bár ez nagy részben adottságokon is múlik, mi is tehetünk valamit annak érdekében, hogy kreatívabbak legyünk.

Álmodozz

Amikor álmodozol, az agyad szabadon kalandozik, korlátozások nélkül. Erre csak az ember képes. Az elméden keresztül oda kalandozol, ahova csak akarsz. Ha azt hiszed az, hogy ki hajlamos álmodozásra, adottság kérdése, az a hírünk, hogy bárki rászoktathatja magát, hogy ezzel fejlessze a kreativitását, hiszen a legváratlanabb ötleteink ekkor támadnak. Különíts el külön időt erre a célra és szabadulj meg minden zavaró tényezőtől. Csak pihenj vagy csinálj olyasmit, ami nem igényel gondolkodást. Hagyd, hogy szabadon jöjjenek az ötletek!

Amikor álmodozol, az agyad szabadon kalandozik, korlátozások nélkül.
Amikor álmodozol, az agyad szabadon kalandozik, korlátozások nélkül.Fotó / Unsplash / Liz Sanchez-Vegas

Firkálj

A firkálás a kreativitás melegágya. Számos híres, sikeres ember volt köztudottan firkáló, műveik meg is maradtak. Pablo Picasso, Steve Jobs, Theodore Roosevelt és J. F. K. is ebbe a sorba tartoznak. A firkálás az álmodozáshoz hasonlóan nem igényel tudatos gondolkodást, szabadon engedheted a fantáziádat. Egyszerűen csak vegyél elő egy lapot, kapcsold be a zenét vagy egy podcastot és rajzolj, ami az eszedbe jut.

A firkálás az álmodozáshoz hasonlóan nem igényel tudatos gondolkodást, szabadon engedheted a fantáziádat.
A firkálás az álmodozáshoz hasonlóan nem igényel tudatos gondolkodást, szabadon engedheted a fantáziádat.Fotó / Unsplash / Kelly Sikkema

Tanulj egy új nyelvet

Egy új nyelv tanulása során egy új kultúrával is megismerkedsz, új szokásokkal és ez a kreativitásodra is hatást gyakorol. Amikor új nyelvet tanulsz, megváltozik a gondolkodásmódod és nyitottabb leszel új ötletekre. Ha megtanulod kifejezni magad egy idegen nyelven, folyamatosan kreatívnak kell lenned, hogy megtaláld a megfelelő kifejezéseket, az agyad egyfolytában megoldásokat keres, amihez a kreativitásra is nagy szüksége van.

Olvass fikciót, nézz szürrealista festményeket

A szürrealista mozgalom alapfeltevése az volt, hogy a kreativitás szabadon engedhető, ha elengedjük a tudatosságot és a tudatalattinknak szabad utat biztosítunk. Ha szürrealista képeket nézel, elvonatkoztatsz a valóságtól és megkérdőjelezed a körülötted jelenlévő valóságot. Más perspektívából nézel rá. Ugyanez történik akkor is, ha fikciót olvasol. Belemerülsz egy történetbe és az agyad máris új, ismeretlen utakon kalandozik, a képzeletedet stimulálja.

Ha fikciót olvasol, elvonatkoztatsz a valóságtól és megkérdőjelezed a körülötted jelenlévő valóságot.
Ha fikciót olvasol, elvonatkoztatsz a valóságtól és megkérdőjelezed a körülötted jelenlévő valóságot.Fotó / Unsplash / Thought Catalog