Turbózd fel kicsit! 4 dolog, amivel színesebbé teheted az önéletrajzodat

Tuti befutó szeretnél lenni már frissdiplomásként is, amikor egy állásra jelentkezel? Fogadd meg ezeket a tippeket!

Ha bejutottál az egyetemre és elégedetten hátradőlnél, hogy most már sínen vagy a sikerhez vezető úton, jobb, ha tudod, hogy színesebbé kell tenned az önéletrajzodat, mivel ezzel nemcsak tapasztalatot gyűjthetsz, hanem a többi frissdiplomás közül is kitűnhetsz, amikor egy pozícióra jelentkezel. Az egyetemen eltöltött évek pedig a legjobb alkalmat kínálják erre a színesítésre.

Skillek

Ma már nem csak az számít, amiről papírod van. Az, amit ténylegesen tudsz és a gyakorlatban is alkalmazol szintén sokat nyom a latban, amikor például egy állásinterjún arról kell beszélned, hogy mihez értesz, ami az adott munkakörben hasznos lehet. Kommunikációs területen például biztos plusz pontot jelent, ha profin tudsz képeket szerkeszteni vagy videókat vágni, gazdasági területen pedig, ha jól értesz az excelhez. Ha megtalálod ezeket a hasznos készségeket, használj YouTube oktatóvideókat vagy bármilyen e-learning platformot az ismereteid bővítéséhez.

Ma már nem csak az számít, amiről papírod van.
Ma már nem csak az számít, amiről papírod van.Fotó / 123RF

Bármilyen munkatapasztalat

Moziban dolgozol? Kávézóban? Örülsz a pénznek, de kicsit feleslegesnek is tartod, hiszen semmi köze a tanulmányaidhoz, vagy ahhoz, amit a jövőben csinálni fogsz? Ne búsulj, hiszen minden munkával töltött napon rengeteget tanulsz, úgy, hogy észre sem veszed. Csak a példa kedvéért: minden végig talpalt nappal egyre kitartóbb leszel, minden hirtelen felmerülő probléma, olyan problémamegoldó készséget alakít ki, ami aranyat ér a munka világában.

Minden munkával töltött napon rengeteget tanulhatsz.
Minden munkával töltött napon rengeteget tanulhatsz.Fotó / 123RF

Gyakornoki munka

Ha gyakornoki munkát vállalsz, próbáld az érdekesebbeket kiválasztani; olyan helyeket, amelyek figyelemfelkeltőek, ha valaki ránéz a CV-dre. Persze bármilyen gyakornoki munka jó tapasztalat, akár jól, akár rosszul végződik. Ha jól végződik, akkor sok tapasztalattal és jó élménnyel gyarapodsz, ha pedig rosszal, akkor szintén sok tapasztalattal gyarapodsz, remélhetőleg azzal kapcsolatban is, hogy hogyan állj ki magadért és hogyan kerüld el legközelebb a kellemetlen munkahelyeket.

Extra nyelvtudás

Egy nyelvvizsga mindenképp kell a diplomához, egy nyelvet jól tudni ma már alap, azonban, ha a kötelezőt letudtad és még e felett is fel tudsz valamit mutatni, az üzen pár dolgot rólad. Aki több nyelvet beszél, azt hajlamosabbak vagyunk intelligensebbnek tartani, kitartóbbnak és kreatívabbnak, arról nem is beszélve, hogy a nyelvtudás gyakorlati haszna is felbecsülhetetlen.