Na ezt ne csináld! Súlyos hibák, amiket friss egyetemistaként elkövethetsz

Talán egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy egyetemi tanulmányai megkezdésével minden fiatalnak megváltozik az élete. Természetesen ez alól te sem leszel kivétel, az életre szóló élményekkel viszont hatalmas felelősség is jár, így nem árt felkészülni mindenre, ami szeptembertől várhat rád.

Egyetemistának lenni egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen kamasz gimnazistából hirtelen önálló felnőtté kell válnod, mindössze három hónap alatt. Éppen ezért nem árt, ha már előre felkészülsz az előtted álló feladatra.

Elfelejted a fontos határidőket

Az ember azt hinné, hogy előbb-utóbb bele tud szokni abba, hogy egyszerre rengeteg határidőt tartson számon, ez azonban nem mindenkivel van így. Az egyetem első félévében pedig különösen oda kell majd figyelned erre.

Fotó / 123rf

Csak hogy néhány példát említsünk: beiratkozás, tárgyfelvétel, regisztráció a Neptunba, valamint bizonyos egyetemeken gólyatáborra való jelentkezés is a fontos dátumok közé tartozik, azok számára pedig, akik a lakóhelyüktől távol lévő intézménybe jelentkeztek, életbevágóan fontos lehet a kollégiumi jelentkezés határidőn belül történő leadása.

Nem jársz be előadásokra

Bár kétségkívül viccesek tudnak lenni azok a mémek, amik az előadásokra való bejárást figurázzák ki, a valóság igazából az, hogy csak saját magadat szivatod azzal, ha nem jelensz meg rendszeresen az órákon.

Néhány hiányzással természetesen semmi probléma nincs, de hidd el, annál kellemetlenebb szituáció kevés van, amikor gólyaként az első vizsgaidőszakodban azon kapod magadat, hogy nemhogy egy darab jegyzeted sincs a tárgyról, de még az oktató nevét sem tudod.

A bulizást helyezed a tanulás elé

Rendkívül elterjedt sztereotípia az egyetemistákkal kapcsolatban, hogy a szorgalmi időszak 14 hete számukra csak a bulizásról szól, te azonban egy percig se dőlj be ennek. Természetesen, nem kell minden hétvégén a jegyzeteid felett görcsölve magolni a tananyagot, az azonban meg se forduljon a fejedben, hogy a szorgalmi időszak során a tanulnivaló felé sem szagolsz.

Fotó / 123rf

Bulizni lehet, de csak mértékkel. Az lebegjen a szemed előtt, hogy nem azért gürcöltél évekig a gimiben, és nem azért tetted le nehézségek árán az érettségit, hogy aztán a hanyagságod miatt már az első félévben kirúgjanak az egyetemről.