Így fejleszd a koncentrációdat - Nem lehetetlen feladat!

Utálod, hogy folyton elkalandozik a figyelmed? Ha jobb a koncentrációd, produktívabb leszel és ezáltal az életed is könnyebb lesz. Mint minden más skill, ez is fejleszthető.

Ha egy üres szobában ülsz teljesen egyedül, akkor is azon kapod magad, hogy kibámulsz az ablakon, és már megint abbahagytad, amit épp csináltál? Utálod, hogy nem tudsz sokáig koncentrálni? Nem tudod, hogy mi lehetne a megoldás? Szerencsére akad pár tipp, ami segíthet.

Határozd meg a feladatot pontosan

Ha csak annyit tűzöl ki magadnak célul, hogy "esszét írni", akkor csak állsz majd a nagy feladat előtt, nem tudva, hogy hol kezdd. Bontsd le falatnyi részekre, mint például egy vázlat elkészítése. Minden alkalommal, amikor elvégzel egy feladatot, akkor is, ha kicsi, az agyad dopamint termel, amitől motiváltabb leszel.

Minden alkalommal, amikor elvégzel egy feladatot, akkor is, ha kicsi, az agyad dopamint termel, amitől motiváltabb leszel.
Minden alkalommal, amikor elvégzel egy feladatot, akkor is, ha kicsi, az agyad dopamint termel, amitől motiváltabb leszel.Fotó / 123RF

Alkosd meg a megfelelő környezetet

Ha meleged van, vagy fázol, a környezeted túl hangos vagy túl csendes, az mind a koncentrációd rovására megy. Szabadulj meg a felesleges lomoktól és tegyél rendet. Az, hogy a teljes csendben vagy háttérzaj mellett tudsz a legjobban koncentrálni, rajtad múlik. Szabadulj meg a figyelemelterelő tényezőktől is, mint az elektronikai eszközök.

Lépj túl az unalmon

Vannak feladatok, amelyek tagadhatatlanul unalmasak. Amikor unalmas feladatot csinálsz, egyszerűen nehezebb koncentrálni. Ha rágózol, több oxigén jut az agyadba, ami segít koncentrálni. Szintén csökkenti az elkalandozás lehetőségét, ha olyan módszert választasz, ami a kezedet is igénybe veszi: jegyzetelj vagy firkálj a feladat közben, de egy piszkálós játék vagy stresszlabda is jó megoldás lehet.

Idomítsd az agyad a koncentrációhoz

Alkalmazd a Pomodoro módszert. Válassz egy elvégzendő feladatot és állítsd be az időzítőt 25 percre. Próbálj ez idő alatt mindent beleadni, ha elkalandozol, gondolj arra, hogy már csak pár perc van. Ha lejárt a 25 perc, tarts 5 perc szünetet.

Alkalmazd a Pomodoro módszert. Válassz egy elvégzendő feladatot és állítsd be az időzítőt 25 percre.
Alkalmazd a Pomodoro módszert. Válassz egy elvégzendő feladatot és állítsd be az időzítőt 25 percre.Fotó / 123RF

Tarts szünetet

Ha meg akarod őrizni a koncentrációs készségedet, akkor muszáj szünetet is tartanod. Egy kis könnyű mozgás (jóga vagy séta) kiszellőzteti a fejedet. Az agyad nagyrészt vízből áll, így ha dehidratált vagy, veszít a teljesítőképességéből. Ha szünetet tartasz, akár hidratálhatsz is. A szünet tartás legfontosabb része, hogy tudd mikor kell abbahagyni. Általánosságban összesen 4 órát vagyunk képesek koncentráltan dolgozni naponta.