A folyamatos készülés titka: így győzd le a halogatást

Biztosan tapasztaltad már a szorongás azon fajtáját, ami halogatáshoz vezet. Ez életed több területén is problémát okozhat, nem csak a tanulmányaid végzése során, hanem munkahelyeden, kapcsolataidban is.

A halogatás és a szorongás kéz a kézben járnak, ezek pedig, ha életed gyakran visszatérő problémái, idővel hatással lehetnek az önbizalmadra is. Ezzel a magatartással önmagadat szabotálod, hisz bekerülsz egy ördögi körbe, a teendőid pedig csak nőnek és nőnek, amíg már nem vagy képes időben elvégezni azokat.

A halogatás és a szorongás kéz a kézben járnak.
A halogatás és a szorongás kéz a kézben járnak.Fotó / 123RF

Mindenkinek a saját életében alkalmazható módszerekkel kell leküzdeni a halogatást, ám létezik pár módszer, ami megfelelő lehet a probléma megoldására.

1. Azonosítsd a metódust, amivel halogatod a teendőidet

Amikor a teendő elkezdése előtt arra gondolsz, hogy még el kell végezned X feladatot, hogy el tudd kezdeni a következőt, gondold át, hogy tényleg fontos például elmosogatnod tanulás előtt, vagy elég csak utána. Az előzetes feladat kreálás viszonylag gyakori metódus, és könnyen kiküszöbölhető egy kis odafigyeléssel.

2. Mondj nemet

Nehéz úgy dönteni, hogy kihagyj valamit, aminek értéke van, de rendkívül fontos, hogy ezt is gyakorold néha. Az önbizalmad hatalmas mértékben tudja növelni az, ha egyszerűen elengeded néha azokat a dolgokat, amiket hónapok óta nem tudtál megtenni.

3. Ha másnak csinálod, úgy egyszerűbb

Képzeld el, hogy te adtad a feladatot valakinek, amihez részletes leírást kell készítened, hogy hogyan csinálja meg azt. Így a saját kérdéseidre tudsz választ kapni, hogy hogyan kezdj bele, valamint, hogy milyen metódus alapján tudod a leghatékonyabban megoldani a problémát.

Képzeld el, hogy te adtad a feladatot valakinek, amihez részletes leírást kell készítened, hogy hogyan csinálja meg azt.
Képzeld el, hogy te adtad a feladatot valakinek, amihez részletes leírást kell készítened, hogy hogyan csinálja meg azt.Fotó / 123RF

4. Egy feladat, utána szünet

Ha egy fontos és igényes feladatot kell elvégezned érdemes aznap csak azzal foglalkoznod, majd pihenned, kikapcsolódnod. Így elvégzed a munkád, motiválva vagy, hogy minél többet tudj pihenni, és még meg is jutalmazod magad azzal, hogy a nap hátralévő részében azt csinálod, amit igazán szeretsz.

Mindezek mellett a halogatás egyik legjobb ellenszere mindenképp az, ha csak belevágsz a feladatokba, és nem az azzal járó nehézségeken, problémákon agyalsz még azelőtt, hogy ténylegesen találkoznál velük.