Miért nehéz komolyan venni, amit a motivációs trénerek mondanak?

Az interneten, a könyvesboltban, sőt, mondhatni akárhol könnyen belefuthatunk olyan motiválónak szánt, kissé klisés jelmondatokba, amelyektől legtöbbször csak a szemünket forgatjuk. Ezek közül többet előszeretettel hangoztatnak motivációs trénerek, híres előadók, vagy éppen sikeres vállalkozók, azaz olyan emberek, akiknek aligha kell aggódni a hónap végi megélhetésükért. Rád melyik hat motiválóan, és melyikkel lehet kikergetni a világból?

Mindannyian különbözőek vagyunk: valakinek működik, sőt szükséges, hogy néha megnézzen egy sikeres embert beszélni a YouTube-on, hogy ezzel lendületet merítsen a céljaiért való munkához, másnak kész kínzás lenne egy ilyen előadás végigülése, és inkább másból, például saját magából meríti a motivációt. Egy dologban azonban egyetérthetünk: néha igenis nehezen gyakorlatba ültethető tanácsokkal bombáznak minket a jó beszélőkével megáldott szószólók.

"Nem tetszik, ahol tartasz az életben? Válts azonnal!"

Minden ember életében van olyan időszak, amikor megkérdőjelezi, vajon jó irányba halad-e, és azon az úton van-e, amin lennie érdemes. Az ilyen érzések az emberi lét elkerülhetetlen részei, amikből nem biztos, hogy egyik napról a másikra ki tudunk lábalni. A tanács, miszerint azonnal váltani, és vakon az álmainkat követni kell, több sebből is vérzik: egyrészt nagyon kevesek kiváltsága, hogy mindent maguk mögött hagyva új munka, iskola, vagy lakóhely után nézzenek. Ebből is jól látszik, hogy a motivációs beszélők élete igencsak messze áll az átlag emberétől. Másrészt pedig állandóan új, és lehetőleg mindig jobb dolgokat hajhászni egyszerűen nem fenntartható olyannak, akinek nem minimum hétszámjegyű a havi bevétele.

Minden ember életében van olyan időszak, amikor megkérdőjelezi, vajon jó irányba halad-e, és azon az úton van-e, amin lennie érdemes.
Minden ember életében van olyan időszak, amikor megkérdőjelezi, vajon jó irányba halad-e, és azon az úton van-e, amin lennie érdemes.Fotó / Shutterstock

"Ne dolgozz másnak, légy a saját főnököd!"

Manapság lépten-nyomon arra buzdítják a fiatalokat, hogy az alkalmazotti lét helyett valami nagyobbra és menőbbre, azaz egy saját vállalkozásra törekedjenek, hiszen csak ezzel lehetnek igazán kiemelkedőek és sikeresek. Arról nem esik szó azonban, hogy egy vállalkozás beindítása nemcsak sok anyagi lemondással, de óriási kockázattal, és rengeteg munkával is jár. Alkalmazottként dolgozni, és elégedettneknek lenni vele, neadjisten még élvezni is egy kicsit sem gáz: nem kell, hogy mindenki élete a vállalkozása és a bankszámláján szereplő nullák száma körül forogjon.

"Mindenkinek 24 órája van egy napban, te is ugyanúgy kihasználhatod, mint bármely sikeres ember!"

Igaz, hogy mindenkinek 24 órája van, amit hasznosan, vagy kevésbé hasznosan is tölthet, azonban arról nem esik szó, hogy a dollármilliomosoknak aligha kell órákat tömegközlekedésen ülnie, akár 12 órás műszakokat ledolgoznia a boldogulásért, vagy netalántán takarítania és főznie. Így bőven marad idejük önfejlesztésre, önmaguk építésére, vagy edzésre. Nem mindenki tudja ugyanolyan módon kihasználni a rendelkezésére álló 24 órát a jövőbeli sikereiért, és nem is kell, hogy így legyen. Néha a legtöbb, amit tenni tudsz, egy nap nem több az átvészelésénél. Emellett pedig az ötlet, miszerint minden nap minden percét ki kell használni ahhoz, hogy az ember sikeres legyen, szimplán butaság: néha egy kiadós pihenés és egy őszinte beszélgetés az, amitől a legelégedettebben fogod érezni magad.