Hamarosan lezárul a Campus Mundi ösztöndíjprogram, ne maradj le!

Már nem sok időd maradt, hogy pályázz a Campus Mundi ösztöndíjprogramra, amely jelenleg a legrugalmasabb feltételeket biztosító külföldi tapasztalatszerzést támogató lehetőség a felsőoktatási hallgatók számára. A kifejezetten vidéki kötődésű pályázók támogatására fordítható összeg csaknem 1 milliárd forint.

Magyarország versenyképessége szempontjából kiemelten fontos, hogy a magyar felsőoktatási intézményekből kikerülő diplomás munkaerő felkészültsége megfeleljen a globális verseny kihívásainak. Ennek hatékony eszköze a hazai felsőoktatás minél intenzívebb bekapcsolódása a nemzetközi hallgatói mobilitási folyamatokba.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a külföldi ösztöndíjprogramokban való részvétel jelentősen javítja a hallgatók munkaerőpiaci pozícióit, mivel hozzájárul azoknak a készségeknek és kompetenciáknak a fejlődéséhez, amelyeket a munkáltatók kifejezetten keresnek. Ilyen például a gyakorlatorientált idegennyelv-tudás, az együttműködési készség, az önállóság vagy az interkulturális kompetenciák – amelyek mind jelentősen fejlődnek a nemzetközi környezetben töltött időszak alatt.

Mindezen készségek elsajátításához és ahhoz, hogy a magyar felsőoktatási hallgatók külföldi résztanulmányokat folytassanak, illetve, hogy külföldi szakmai gyakorlaton vegyenek részt a világ bármely országában a Campus Mundi ösztöndíjprogram rendkívüli segítséget nyújt 2016 óta. 

Eddig már több mint ötezer magyar egyetemista vett részt benne.

A program koordinálását végző Tempus Közalapítvány a hallgatói igényekre és a járványhelyzetre reagálva olyan pályázati rendszert alakított ki a jelentkezések utolsó fordulójára, amelyben minden vidéki lakcímmel rendelkező, vagy vidéki egyetemen tanuló fiatal megtalálhatja a számára legideálisabb lehetőséget.

A külföldi ösztöndíjprogramokban való részvétel jelentősen javítja a hallgatók munkaerőpiaci pozícióit.
A külföldi ösztöndíjprogramokban való részvétel jelentősen javítja a hallgatók munkaerőpiaci pozícióit.Fotó / 123RF

Az ösztöndíjprogram részletei

  • A járványügyi szabályok figyelembevételével továbbra is van lehetőség külföldi részképzésre vagy szakmai gyakorlatra pályázni. 
  • Van mód arra is, hogy rövid kiutazás mellett, részben online vegyenek részt az egyetemisták nemzetközi mobilitásban – akár Európán kívüli országokban is.
  • Digitális kreditszerzés keretében támogatják, hogy a hallgatók az itthoni biztonságos környezetből teljesítsenek online kurzusokat egy külföldi egyetemen, ezért pedig ösztöndíjat is kapnak.
  • Az aktuális járványhelyzethez alkalmazkodva a mobilitás módja akár menet közben is változtatható.
  • Egyetemek közötti együttműködés keretében valamelyik partneregyetemre, vagy ennek hiányában a hallgatók önállóan is jelentkezhetnek álmaik intézményébe, úgynevezett freemover mobilitás keretében.

A Campus Mundi program hazai koordinálását a Tempus Közalapítvány végzi. Tudj meg mindent az ösztöndíjlehetőségről.