Hiába a jó jegyek, ha nem lesz kész a szakdolgozatod: Kezdj el vele foglalkozni még ma!

A szakdolgozat megírása és megvédése, a sikeres diplomaszerzés utolsó nagy akadálya, amit mindenkinek meg kell ugrani. Nincs előle menekvés, nem fogod megúszni, éppen ezért jobb, ha időben elkezdesz vele foglalkozni.

A szakdolgozat célja, hogy az egyetem végén, egy nagyobb lélegzetvételű munkával bebizonyítsd, hogy nem hiába jártál legalább 3 évet a campusra, hanem tanultál valamit, amit alkalmazni is tudsz. Viszont a feladat nagysága sokakat megijeszt, ennek hatására a szakdolgozat gondolatát is egyre mélyebbre temetik az elméjükben. Azonban ez nagy hiba, mert előbb-utóbb eljön az ítélet napja, amikor sokkal jobb, ha felkészült vagy.

Nincs szakdolgozat témád

Ne csüggedj semmiképpen se, ha nincs meg a tökéletes téma. Jó esetben ezért vannak a konzulensek, hogy segítsenek megtalálni a számodra megfelelő témát. Rosszabb esetben lehet, hogy rájuk nem számíthatsz, ilyenkor keress a környezetedben olyan embereket, akikkel elbeszélgethetsz egy témakörről. A jó téma megtalálásában akár egy másik egyetemi tanár is segíthet!

Fotó / 123RF

Utolsó évesként, ha konkrét téma nélkül olvasod ezt a cikket, az már eggyel pikánsabb helyzet, de semmi gáz! Lehet, hogy engedned kéne a magaddal szemben támasztott elvárásokból, és találni bármit, amiről írni tudsz. Lehet, hogy nem lesz olyan szórakoztató, érdekes vagy úttörő, de fogsz írni belőle egy szakdolgozatot és lediplomázol. Végső soron ez a lényeg, nem?

Nincs kedved elkezdeni

Pedig muszáj lesz, mert azzal, hogy végzés utánra halogatod a szakdolgozatot, könnyen egy véget nem érő csapdába kerülhetsz, aminek csak még több szenvedés lesz a vége. Gyűjtsd össze előre a szakirodalmat, olvasgasd apró adagokban, hidd el sokkal jobban fog menni, mint hinnéd.

Végezetül azt se feledd, hogy mi, az UniLife-on a szakdolgozatírásban is segítünk, ahogy csak tudunk! Természetesen csakis legálisan.