Kevésbé beszélt idegen nyelvek, amelyekkel zseniálisan megszedheted magad

Ma már minden egyetemistának kötelezően kell tudnia legalább egy idegen nyelven beszélni. Legtöbben angolt, németet, franciát, spanyolt vagy olaszt választanak, ezek mind hasznosak is. Van azonban néhány, itthon kevésbé népszerű nyelv, amelyekkel álláskeresőként komoly előnyt, pályakezdőként pedig jobb fizetést lehet szerezni.

Nyelvet tanulni sose könnyű, a jó hír viszont az, hogy ha átrágod magadat a kezdeti nehézségeken, akkor egyre jobban rá fog állni az agyad az adott idegen nyelvre, vagy akár nyelvcsoportra!

Nyugati, keleti és délszláv nyelvek

Ezek a nyelvek azok, amelyekkel több legyet üthetsz egy csapásra. Hibás lenne azt állítani, hogy ha egy nyelvet megtanulsz valamelyik nyelvcsoportból, akkor az összeset ismered, de nagy valószínűséggel azért szót fogsz tudni érteni a másik nyelv beszélőivel.

Miért jó ez? Nos, itt vagyunk Európa közepén, ahol mindhárom szláv nyelvcsoportból van legalább egy szomszédunk. Tehát bőven akadnak olyan cégek, akiknek van érdekeltsége ezeken a vidékeken. Náluk komoly előnyt jelenthet, ha legalább egy idegen nyelvet beszélsz a számukra fontos csoportból.

Az utóbbi években például két nagy webshop is nyugati szláv országokból lépett be Magyarországra!

Ezek a nyelvek azok, amelyekkel több legyet üthetsz egy csapásra.
Ezek a nyelvek azok, amelyekkel több legyet üthetsz egy csapásra.Fotó / 123RF

Mandarin

A Kínában beszélt nyelvek, dialektusok közül a mandarin a legelterjedtebb, és ezt is használja hivatalosan a kínai kormány.

Éppen ezért, aki a Távol-Kelet legerősebb gazdaságával kapcsolatban szeretne dolgozni, érdemes ezt a nyelvet megtanulnia. Már csak azért is, mert hazánkban még mindig ritkaságszámba mennek a mandarint beszélő magyarok, de külföldön is nagyon vonzó lehet az a jelentkező, aki a megfelelő végzettség mellett tud mandarinul is.

Skandináv nyelvek

Ebben a nyelvcsoportban tényleg több nyelvet beszélsz, ha már egyet tudsz. A skandináv államok híresen úttörőek, progresszívek, ami meglátszik a gazdaságukon és munkakultúrájukon is. Náluk már egy pár éves munkalehetőség is komoly löketet adhat a karrierednek, mert olyan tapasztalattal térhetsz haza, amellyel itthon csak kevesen rendelkeznek.