Értelmetlen dolgok, amiket lenyomtak a torkunkon gimiben: Thalész-tétel, allotróp módosulatok és egyéb borzalmak

Kétség sem férhet hozzá, hogy általános és középiskolában számtalan hasznos dolgot megtanulhattunk tanárainknak hála, viszont rengetegszer fordult elő az is, hogy csak ültünk a padban, azon gondolkodva, hogy mégis mikor fogjuk használni életünk során a Thalész-tételt.

Ebben a cikkben sorra vesszük azokat a dolgokat, amiket kénytelenek voltunk megtanulni a gimiben, valamint azokat is, amikről jó lett volna, ha már tiniként bővebben hallunk.

A Thalesz-tétel és a másodfokú egyenlet megoldóképlete hasznos... valakinek.

Ha visszagondolunk a gimis matek órákra, akkor valószínűleg megoldóképletek hosszú sora jelenik meg lelki szemeink előtt legelőször. Ha pedig még egy kicsit továbbgondoljuk a dolgot, akkor az is eszünkbe juthat, hogy az érettségi óta egyszer sem használtuk egyiket sem. Természetesen vannak, akiknek az egyetemi szakja, vagy a munkája megköveteli ezen képletek ismeretét, de azért lássuk be, az átlagember igen gyorsan elfelejti még azt is, hogy valaha megtanulta őket.

Mi a helyzet az adóbevallással, vagy az önéletrajzzal?

Egyre több egyetemista, de akár már végzős diák is panaszkodik arról, hogy a gimiben évszámok, vagy képletek bemagolása helyett jobban örült volna annak, ha életszagúbb dolgokra is felkészítik őket a tanárok. A nagybetűs életet megkezdvén ugyanis rá kell döbbennünk, hogy fogalmunk nincs róla, hogy kell megírni helyesen az önéletrajzunkat, vagy hogyan kell kitölteni egy adóbevallást. Ennek az ismeretnek pedig talán több hasznát vennénk.

Érdemes lenne minél előbb megismerkedni az önéletrajz elkészítésével.
Érdemes lenne minél előbb megismerkedni az önéletrajz elkészítésével.Fotó / Shutterstock

Működjön a kémia!

Gondoljunk most egy kicsit vissza a kémia (vagy akár a fizika) órákra. Naivan azt gondoltuk, hogy érdekes kísérletekről fognak szólni ezek a tárgyak, azonban hamar csalódnunk kellett a rengeteg számítás láttán. Az allotróp módosulatok megismerése helyett viszont jó lett volna, ha a mindennapi életben is használatos infók kerülnek terítékre. Annak a magyarázata például egy külön órát megért volna, hogy takarításkor miért ne használjunk együtt háztartási sósavat és hypot, de egyéb háztartási balesetek is elkerülhetőek lennének, ha kicsit életszagúbb példákkal találkoztunk volna ezeken az órákon.

Egyes háztartási balesetek is elkerülhetőek lennének, ha kicsit életszagúbb példákkal találkoznának a diákok a kémia órákon.
Egyes háztartási balesetek is elkerülhetőek lennének, ha kicsit életszagúbb példákkal találkoznának a diákok a kémia órákon.Fotó / 123RF

Ha szeretnél még ezeken kívül is olyan dolgokról olvasni, amiket sajnos nem tanítottak meg nekünk az iskolában, azt a She cikkében megteheted.