A jelenléti oktatás hátránya: Hogyan élj túl egy unalmas órát?

Bár eleinte sokan örültek annak, hogy visszatér a jelenléti oktatás, az egyetem falai közé visszatérve valószínűleg te is tapasztalod azokat a problémákat, amelyekkel még a koronavírus beköszönte előtt szembe kellett nézned. Ilyen lehet egy unalmas előadás, ami alatt sajnos már nem lehet aludni, vagy házimunkát végezni.

A jelenléti oktatás egyik legnagyobb kihívása az, hogy túlélj egy olyan órát, amin semmi kedved részt venni. Ebben a helyzetben bármire hajlandó az ember, csak teljen gyorsabban az idő. Mit tehetsz annak érdekében, hogy megfeledkezz az unalomról, és hasznosan töltsd el a rendelkezésedre álló másfél órát?

1. Jegyzetelj

Ha abszolút nincs mit csinálnod, akkor egyszerűen add fel, és kezdj el jegyzetelni. Így szórakozhatsz azzal, hogy pontosan milyen alcímeket, bekezdéseket formázz a füzetedbe, valamint az is jó játék lehet, ha megpróbáld minél részletesebben leírni a tanár mondanivalóját. Ezáltal lefoglalod magad, valamint azt is elmondhatod, hogy nem is hiába jelentél meg az előadáson.

Érdemes jegyzetelni az órákon, mert nemcsak produktívnak érzed magad tőle, hanem később hasznodra is válhat.
Érdemes jegyzetelni az órákon, mert nemcsak produktívnak érzed magad tőle, hanem később hasznodra is válhat.Fotó / 123RF

2. Írj beadandót

Ha a jegyzetelést feladtad, elérted a következő szintet. Itt még van esély a produktivitásra, viszont az órán való részvételre kevésbé. Ebben a helyzetben vegyél elő egy rád váró beadandót, és foglalkozz azzal. Jobb, mintha semmit sem csinálnál. Ha gyors vagy, be tudsz fejezni egy rövidebb feladatot.

3. Foglalkozz a teendőiddel

Ha egyértelművé vált számodra, hogy semmi esély arra, hogy figyelj, kezdd el leírni a gondolataidat. Írd össze a bevásárló listádat, egy naplóbejegyzést, az elintéznivalóidat, vagy bármit, amit órák után még csinálni szeretnél. Írhatsz akár érzelmekről, vagy a fáradtság és koncentráció hiányának kiváltó okairól is, így a későbbiekben jobban tudsz figyelni arra, hogy ne kerülj hasonló helyzetekbe.

Természetesen az a legjobb, ha minden órán figyelni és jegyzetelni tudsz, de sajnos ez szinte lehetetlen küldetés. Ilyen helyzetekben próbáld kihozni magadból a legtöbbet, de ha valami nem megy, akkor fogadd el és pihenj. Legközelebb pedig igyekezz majd teljes erőbedobással végezni a feladataid!