Teszteld magad! Hány szót ismersz a zalai-magyar szótárból? – I. rész

Kevés szórakoztatóbb és érdekesebb dolog van annál, mint amikor az ember belecsöppen a főiskolai, egyetemi életbe, és elkezdi felfedezni az új környezetet, megismerni az új csoporttársakat. Sokak az életben itt találkoznak először a jelenséggel, hogy bizony Magyarország egyes tájain használnak olyan kifejezéseket, amik „idegen" fülnek nagyon furán hangozhatnak.

„Szép Zalában születtem, a nagy erdő nevelt fel..."
Zala megye az ország egyik legzöldebb vidéke: friss levegő, dombok, szőlő, nyugalom. A Balaton közelsége miatt az ott élők szinte bármikor leugorhatnak egyet fürdeni nyáron. Ausztria, Horvátország és Szlovénia is szinte mellettük van. Csak ez a fránya Budapest ne lenne ilyen messze... A távolság pedig a nyelvhasználatban is megjelenik.

 

Jöjjenek hát a legérdekesebb szavak, amiket Zala megyében használnak!

A rosseb egye meg!
Ha nagyon ideges vagy, ez lesz a te mondatod.

Valami ilyesmit jelent: A fene vigye el!

A szó eredete valószínűleg a „rossz" és a „seb" kifejezések keresztezéséből jött létre, és főként Zalában, valamint a környező megyékben használják.

Faragó
Ha egy zalai diák faragót kér tőled az órán, ne nézz rá bambán! Csak add neki oda a ceruzahegyezőt, mert arrafelé bizony így hívják...

Tixó
„Ragaszd meg tixóval!" – mihez nyúlnál, ha ezt hallanád?

Segítünk: a celluxot kell keresni.

Köped
Szerencsére már nem süt olyan durván a nap, így nem fenyeget az a veszély, hogy a bőröd elkezd köpedni. Ja, bocsi! Hámlani.

Mire értél haza? Tedd be az ajtót!
Meglehetősen komikus helyzeteket szülne, ha valaki, aki nem Nyugat-Magyarországon nőtt fel, megkapná ezeket a mondatokat. Az első kérdésre nem igazán tudnánk mit reagálni, a második miatt viszont megpróbálnánk leszerelni az ajtót, és bevinni a lakásba.

Pedig a jelentés csak ennyi: Mikor értél haza? Csukd be az ajtót!

Egyelőre ennyi, de ne aggódj, vannak még furcsa zalai szavak a tarsolyunkban! Addig írd meg, te miket tennél még a második részbe!