Jól fizető állást és izgalmas munkát szeretnél? Válaszd az informatikus szakokat!

Az informatikus szakemberek munkája és tudása a folyamatosan fejlődő digitális világunk nélkülözhetetlen mozgatórugója, hiszen ma már szinte nincs olyan iparág, amelyben ne lenne szükség rájuk. Sok IT szakember ráadásul nem nagyvállalatok alkalmazottjaként, hanem egy kreatív ötlettel felvértezett startupperként lép be a munkaerőpiacra.

Most bemutatunk nektek 3 fiatal startuppert, akik egy kis kreativitással és bátorsággal belevágtak saját ötletük megvalósításába. 

Radák Bence és a Salarify 

Radák Bence amerikai egyetemi gyakornoksága alatt jött rá, hogy a fizetését sokkal jobban be tudja osztani, ha azt kéthetes ütemezésben kapja. Benyomásait később kutatási projektté formálta, és megszületett a Salarify – egy olyan platform, amin keresztül a munkavállalók hozzá tudnak férni a már ledolgozott munkabérük egy meghatározott részéhez. Az app elsősorban az alacsonyabb jövedelműeknek jelent nagy segítséget, akik a váratlan kiadásaikat gyakran kölcsönökből fedezik, és így könnyen adósságcsapdába keverednek. A Salarify azonban nem bank, hanem egy technológiai startup, így nem hitelt, hanem hozzáférést adnak a felhasználóknak – éppen úgy, ahogy mondjuk a Spotify teszi. Radák Bence úgy gondolja: a Salarify-ban nagy potenciál rejlik, hiszen az appnak köszönhetően a munkavállalók elégedettebbek és lojálisabbak lesznek, a munkáltatóknak pedig kevésbé kell az állandó fluktuációtól tartaniuk.  

Egri Zsolt és a BitNinja

Egri Zsolt a BitNinja CEO-ja, a Debreceni Egyetem programozói szakán végzett. Zsolt első cége a Web-Server volt – a cégalapítást pedig részben diákhiteléből finanszírozta. A Web-Servernél nap mint nap szembesültek a lassú weboldal betöltésből, feltört weboldalakból és más egyéb internetbiztonsági okokból fakadó ügyfélpanaszokkal. A különböző kibertámadások ellen akkoriban más és más szoftvereket voltak kénytelen használni, ezt pedig egy idő után kezelhetetlennek érezték. Ekkor jött az ötlet, hogy a saját szervereiket érő támadások ellen saját szoftvert fejlesszenek. A BitNinja a Web-Serveren belüli projektként indult, ma már azonban több mint 60 munkavállalót foglalkoztató önálló startup lett belőle. Nemrég zsebelték be 15. nemzetközi díjukat és emellett megannyi döntős címmel is büszkélkedhetnek olyan kategóriákban, mint például Az Év Startupja és Az Év Innovációja, ugyanakkor Egri Zsoltot Az Év CEO-jának is megválaszották a kiberbiztonsági iparágban. 

Czigler Zsolt és Czigler Enikő, valamint a Vimage app

A VIMAGE egy olyan fotó- és videószerkesztő alkalmazás, amelynek segítségével saját fotóidat mozgó elemekkel keltheted életre. Az eredeti ún. cinemagraph eredetileg mozgókép-alapú volt – ebbe a technológiába szeretett bele a pécsi Czigler Zsolt, aki elhatározta: megtalálja a módját annak, hogy egy sokkal egyszerűbben előállítható fényképalapú cinemagraphot készítsen. Zsolt első alkotása egy szikrázó csillagszóróval „megmozgatott” fotó volt, ma már azonban számos effekttel – pl. hópelyhekkel, a kandallóban égő tűzzel, gőzölgéssel, hullámzó vízfolyással – tehetjük fotóinkat élőbbé és hatásosabbá. Az effekteken túl különböző animációs technológiával is megmozgathatók a fotók, például 3 dimenziós hatást adhat hozzá a felhasználó, megmozgathatja a felhőket vagy a képeken található vizet.
A mozgással „megbolondított” képek az Instagramon hihetetlen népszerűségnek örvendenek. A Vimage applikáció ma már túl van összesen több, mint 8 millió letöltésen, és az AppStore-ban, a Play Store-ban, valamint a Huawei AppGallery-ben egyaránt elérhető. Az appot korábban a Google és a Huawei is az év alkalmazásának választotta. 

Ha pályaválasztás előtt állsz, és meggyőztek a fiatal startupperek sikertörténetei, válaszd az informatikai egyetemi képzéseket! IT szakemberként jól fizető, biztos megélhetést és karriert biztosítasz magadnak, karrieredet pedig egyéni vállalkozóként és vállalatok munkavállalójaként is beindíthatod.

Az informatikai továbbtanulással kapcsolatos további információkért látogass el a programzdajovod.hu és a felvi.hu oldalra!