4 dolog, amit MINDENKÉPP tudnod kell a Diákhitelről

Diákhitel. A szó, aminek hallatán az emberek furcsán, néha ijedten néznek. Pedig ahogy általában, a félelmek és az esetleges negatív vélemények ebben az esetben is legfőképp a tudatlanság miatt alakulnak ki. Ha megismerjük az "ellenséget", megértjük a működését, sokkal kevésbé lesz ijesztő. Sőt, azt is ki merjük mondani, hogy egyenesen a barátunk lesz. Összeszedtünk pár dolgot, amit érdemes tisztázni a Diákhitellel kapcsolatban!

1. Nem "igazi" hitel

A diákhitel a ma elérhető piaci hiteleknél sokkal előnyösebb, hiszen a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata 1,99 százalék, a Diákhitel2 és a 2020. május 1. – 2020. december 31. között elérhető Diákhitel Plusz pedig kamatmentes.

Ezzel szemben a piacon elérhető fogyasztási hitelek még mindig tíz-húsz százalék körül kamatoznak. Azért ez nagyon nem mindegy...

2. Hitelbírálat? Ugyan!

A hitel felvételének egyetlen feltétele a felsőoktatási intézményben létrejött hallgatói jogviszony. A diákhitelek mindenféle hitelbírálat és biztosíték nélkül igényelhetők és bármikor ingyenesen előtörleszthetők.

Ha pedig figyelembe vesszük a 2018-tól bevezetett családtámogatásokat, akkor az az érzése az embernek, hogy azok a hölgyek, akik nem vesznek fel valamilyen diákhitelt, taktikai hibát követnek el.

3. Gyerekjáték

Akár a Neptun rendszerből indítva, elektronikusan is felvehető. Nincs szükség papíralapú dokumentumok benyújtására vagy személyes ügyintézésre, ügyfélkapus hozzáférés segítségével néhány perc alatt igényelhető.

Fotó / Shutterstock

4. Mennyi?!

A Diákhitel 2001 óta létezik, a felvehető összeg pedig folyamatosan növekszik, a hallgató szabadon választhat, mekkora összeget utaljanak bankszámlájára: havi 15 ezer forinttól egészen 60 ezer forintig, vagy tízezres lépésekben akár legfeljebb 150 ezer forint igényelhető. Havonta részletekben, vagy tanulmányi félévenként egy összegben lehet felvenni. Aki félévente egy összegben igényli a folyósítást, az egy összegben kapja meg a teljes szemeszterre jutó öt havi Diákhitelt, aminek maximális összege 750 ezer forint.

Diákhitel2 esetén akkora összeget vehet fel az önköltséges képzésben részt vevő hallgató, amekkora az intézmény felé fennálló fizetési kötelezettsége, ennél az összegnél nem lehet magasabb az igényelt hitelösszeg. Az igényelt hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetem/főiskola számára utalja.

A Diákhitel Plusz legkisebb felvehető összege 100 ezer, legmagasabb összege pedig 500 ezer forint a felsőoktatásban tanulók számára. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghatározott struktúraváltó informatikai képzésekben résztvevők számára a felső határt 1,2 millió forintig tolták ki.