Viszlát, anyagi gondok! – Tuti tippek, hogy mindig legyen pénzed

Előfordult már, hogy hónap végén az aprót számoltad le a kisboltban, mint egy csörgőkígyó? Nem szégyen! A bulikkal és váratlan kiadásokkal tűzdelt egyetemi, főiskolai évek során könnyen megfeledkezünk arról, hogy nyomon kövessük, mikor és mennyit költünk. Vannak azonban módszerek, amik segítségével könnyen visszafoghatod kiadásaidat, sőt akár félre is tehetsz.

Nem kell könyvelőnek lenni ahhoz, hogy kövesd a kiadásokat és a bevételeket.

Első lépés: írd össze havi bontásban, mekkora összeg folyt be a Nemzeti Bankodba, illetve hogy mennyit költöttél.

Ha ez megvan, fogd a kimenő oldalt, és állíts fel fontossági sorrendet! Így láthatod, mik azok, amiket muszáj fizetni. A pénzmozgásokat mindig kövesd: vagy papíron, vagy mobil applikációval. Hamar ki fog jönni, mik viszik el leginkább a zsetont a háztól.

Fotó / Getty Images

Ugorjunk át a bevételi oldalra!

Meg kell határozni, hogy mikor és mennyi pénzhez jutsz, milyen időszakokban mennyiből kell kijönnöd!

Egy kis matek segítségével be tudod osztani a forrásaidat arra az esetre is, ha nem várt kiadásba futnál. Extra motivációkat is beemelhetsz a képletbe (pl. ruhák, tech cuccok, élmények), amik segítenek lakatot tenni a tárcádra, ha jön a kísértés.

Egy havi szintű büdzsé kialakítása és megtervezése azonban csak az első lépcső a pénzügyi tudatosság felé. Habár mint minden tervezet, a pénzügyeidet érintő kalkulációk is folyamatosan változhatnak, igyekezz a lehető legjobban tartani magad az eredeti elhatározásaidhoz!