Hogyan befolyásolja az átlagod az anyagi helyzetet?

Fontos odafigyelnetek a tanulmányi átlagotokra, ugyanis nagyban meghatározhatja, mennyi pénzetek marad az egyetemi bulikra, az albérletre, vagy a kiskedvenceitek szülinapi ajándékára. Kétféle átsorolási verziót mutatunk be neketek, melyekben nagy szerepet töltenek be tanulmányi eredményeitek.

Fotó / Shutterstock

Ha állami ösztöndíjasként vettek fel titeket az egyetemre, ne gondoljátok, hogy ez nem módosulhat, ugyanis meg is kell tartanotok ezt a pozíciót.

Alapvetően két feltételnek kell megfelelnetek, hogy ebben a besorolásban tudjatok maradni:

  • el kell érnetek egy kormányrendeletben meghatározott kreditszámot, mely az utolsó két aktív félévben minimum 18 kredit,
  • valamint az intézmény által megszabott tanulmányi átlagnak is meg kell felelnetek - ez képzési területenként eltérő.

Szerencsére, mint mindennek, ennek is két oldala van.

Tehát az átsorolás a másik irányba is működik, így ha eddig önköltségesek voltatok, de a tanulmányi eredményeitek kimagaslóak, akkor lehetőségetek van átkerülni a megüresedett állami ösztöndíjas helyekre.

FONTOS!
Egy 2020. áprilisi kormányrendelet azonban kimondja, hogy – átmenetileg, a Covid helyzetre tekintettel - a 2020/2021-es tanévben nem történhet ösztöndíjas helyről önköltségesre való átsorolás, de a fordított változata továbbra is él, így érdemes jobban hajtani a jobb jegyekért.