Az élet mindig drága? Ennyit költ egy budapesti egyetemista

A Die Hard harmadik részre óta tudjuk, hogy az élet mindig drága. Igen ám, azonban mégsem mindegy, milyen összeg virít hónap végén azon a bizonyos egyenlegen. A Figyelő gazdasági hetilap Felsőoktatási Rangsor kiadványának munkatársai idén is összehasonlították, mekkora az anyagi mozgástere a hallgatóknak Budapesten és néhány vidéki városban.

A Diákhitel Központ pénzügyi tájolójának adatait is felhasználva a Figyelő csapata hallgatói profilokat, valamint ezekhez tartozó mintaköltségvetéseket készített. Céljuk az volt, hogy havi lebontásban minél reálisabb képet kapjunk az egyes országrészek közti anyagi különbségekről.

Budapest, Budapest, te csodás...

...és te drága!

Talán nem meglepő, hogy már évek óta a fővárosban tanuló egyetemistáknak kell legtöbbet költeniük lakhatásra.

Egy bérelt lakás költségei – takarékosan is – jelentős kiadást jelentenek, és akkor nem beszéltünk még a rezsiről. Ezek együtt bőven meghaladják más települések összegeit.

A kedvezményes, 3 450 forintos diákbérlet és az otthoni főzés segít mérsékelni a költségeidet, míg ha készételt vásárolsz vagy rendelsz, szintén magasabb havi költséged lesz.

Anna, a tanár

Anna másodéves, osztatlan angol-orosz tanár szakos hallgató. Kistelepülésen lakó szülei már nyugdíjasok, nem tudják pénzzel támogatni. Amikor hazamegy, mosnak, főznek rá, ilyenkor felpakolják egy heti hideg-meleg étellel is. Településén jogosult a Bursa Hungarica ösztöndíjra.

Szabadidejében magántanítványait tanítja, de tanár szakos hallgatóként erre nincs olyan sok ideje; ráadásul az idén a koronavírus is megnehezítette ezt. A Klebelsberg-ösztöndíj nagy segítség számára, és korábban a Diákhitel1-et is felvette. Mivel kollégiumban lakik, a lakhatását viszonylag olcsón oldja meg. Az ő példáját mutatjuk be.

Felsőoktatási Rangsor 2021 -  Jelmagyarázat a cikk alján található
Felsőoktatási Rangsor 2021 -  Jelmagyarázat a cikk alján találhatóFotó / Mediaworks

Az előző évekhez képest Anna kiadásai a lakhatásra és az étkezésre fordított összegek miatt szaladtak el. Míg korábban a kollégium megállt 10-15 ezer forint környékén, most meghaladja a 20 ezret. Tavaly és tavalyelőtt a „kaja-pia" költsége 30 ezer forint körül volt, idén több mint 50 ezer.

Pechére a koronavírus miatt korrepetálni sem tudott olyan ütemben, ahogy szeretett volna, így a munkából származó bevétele 20 százalékkal lecsökkent az elmúlt évekhez képest. Az így keletkező űrt magasabb összegű Diákhitellel próbálja befoltozni: a 20 ezer forint helyett 50 ezret igényelt.

Nem tudsz azonosulni Annával?

Semmi gond! A Figyelő korábbi Felsőoktatási Rangsoraiban - amelyek hamarosan itt az UniLife-on is elérhetőek lesznek lapozható formában- és az idei, 2021-es kiadásban találsz még hasonló mintaköltségvetéseket és példa élethelyzeteket. A kiadványt 2020. november 5-étől keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg itt!

 

Felsőoktatási Rangsor 2021 - mintaköltségvetés jelmagyarázat
Felsőoktatási Rangsor 2021 - mintaköltségvetés jelmagyarázatFotó / Mediaworks