Az élet mindig ilyen drága? Ennyit költ egy nyíregyházi egyetemista

A Die Hard harmadik részre óta tudjuk, hogy az élet mindig drága. Igen ám, azonban mégsem mindegy, milyen összeg virít hónap végén azon a bizonyos egyenlegen. A Figyelő gazdasági hetilap Felsőoktatási Rangsor kiadványának munkatársai idén is összehasonlították, mekkora az anyagi mozgástere a hallgatóknak Budapesten és néhány vidéki városban.

A Diákhitel Központ pénzügyi tájolójának adatait is felhasználva a Figyelő csapata hallgatói profilokat, valamint ezekhez tartozó mintaköltségvetéseket készített. Céljuk az volt, hogy havi lebontásban minél reálisabb képet kapjunk az egyes országrészek közti anyagi különbségekről.

Na, de mi a helyzet Nyíregyházával?

Sokak fejében él a kép, miszerint egy vidéki városban jelentősen olcsóbb a megélhetés, mint Budapesten. A főváros hírhedt magas lakhatási árairól, drágább tömegközlekedéséről, azonban sokkal több diákmunkalehetőség is található, már csak a jóval nagyobb méretéből adódóan.

Nyíregyháza Budapesthez képest talán élhetőbbnek tűnhet, de vessünk egy közelebbi pillantást egy átlag nyíregyházi egyetemista bevételeire és kiadásaira.

Péter, az anglisztika szakos bölcsész

Péter elsőéves anglisztika szakos hallgató, aki önköltséges képzésen tanul. Tanulmányait a Diákhitel2 segítségével finanszírozza, a teljes önköltséget ebből fizeti ki. Szabadidejében egy együttesben zenél.

Szüleivel a külvárosban laknak családi gazdaságuk közelében, ahol testvéreivel együtt minden nyáron segít már 14 éves kora óta. A lakhatásra így külön nem kell költenie, de cserébe többnyire az egész napját az egyetem közelében tölti (bár jelenleg több óráját is online tartják meg). Szülei némi pénzzel tudják támogatni, de alkalmanként vállal diákmunkát is, mert most éppen gitárra gyűjt.

Fotó / Figyelő Felsőoktatási Rangsor

 

Fotó / Figyelő Felsőoktatási Rangsor

Ha Péter nyíregyházi és esetleges budapesti költségvetését összehasonlítjuk, meglepő módon ugyanolyan eredményeket kapunk.

Az önköltséges képzés ára nem különbözik a két városban, valamint utazásra, élelmiszerekre és ruházkodásra sem kellene többet költenie a fővárosban. Mivel Péter a szüleivel él, így lakhatásra abszolút nem költ, így a kettőt nem tudjuk összehasonlítani, de a kimutatások alapján a budapesti és nyíregyházi kollégiumi- és albérlet árak igencsak közel állnak egymáshoz.

Péter bevételei nem különböznének a két városban, szüleitől és a Diákhitel2-ből ugyanannyi pénze származna, mint ahogy diákmunkából is.

Nem tudsz azonosulni Péterrel?

Semmi gond! A Figyelő korábbi Felsőoktatási Rangsoraiban - hamarosan itt az UniLife-on is elérhetőek lesznek lapozahtó formában- és az idei, 2021-es kiadásban találsz még hasonló mintaköltségvetéseket és példa élethelyzeteket.

FELSŐOKTATÁSI RANGSOR 2021
A 2021-es kiadványt 2020. november 5-étől keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg itt: http://lapcentrum.hu/rangsor

Hegedűs Eszter