Az élet mindig drága? Ennyit költ egy gödöllői egyetemista

A Die Hard harmadik részre óta tudjuk, hogy az élet mindig drága. Igen ám, azonban mégsem mindegy, milyen összeg virít hónap végén azon a bizonyos egyenlegen. A Figyelő gazdasági hetilap idén is összehasonlította, mekkora az anyagi mozgástere a hallgatóknak Gödöllőn. Másabb ott az élet, mint Budapesten?

A Diákhitel Központ pénzügyi tájolójának adatait is felhasználva a Figyelő csapata hallgatói profilokat, valamint ezekhez tartozó mintaköltségvetéseket készített. Céljuk az volt, hogy havi lebontásban minél reálisabb képet kapjunk az egyes országrészek közti anyagi különbségekről.

Gödöllő, Gödöllő te csodás és...

...olcsó? Gödöllő nagyszerű választás lehet olyan diákoknak, akik nem szeretnék a fővárosi árakat fizetni. A legtöbbet egyértelműen a bérleti díjon lehet spórolni. Az egyetemisták mumusa, a havi lakbér és rezsi egy kisebb településen jóval kevesebb, a fizetését egyszerűbb megoldani.
Mindezek mellett a közlekedés is olcsóbb, hisz kerékpároddal bárhová eljuthatsz, az egyetem kampuszán belül is közlekedhetsz vele. Nem utolsó sorban pedig a hajnalig húzódó egyetemi bulikról is egyszerűen hazasétálhatsz, miközben a friss levegő jótékony hatását is élvezheted.

Kata, a gépészmérnök

Negyedéves, állami ösztöndíjas. Albérletben lakik egy évfolyamtársával. Első generációs értelmiségi. Sokat és jól tanul, a hallgatói önkormányzat munkájában is részt vesz. Az idén a tanszék munkájába is bekapcsolódik demonstrátorként. Mivel édesanyja egyedül neveli középiskolás testvérével együtt, ezért szociális ösztöndíjban és a saját városában Bursa ösztöndíjban is részesül.
Nincs nagyon ideje a tanulás mellett, de a gyakorlati helyén kap fizetést. Szerencséjére a koronavírus a céget nem érintette, ahol dolgozik.

A gödöllői és budapesti mintaköltségvetés összehasonlítása
A gödöllői és budapesti mintaköltségvetés összehasonlításaFotó / Figyelő Felsőoktatási Rangsor
Mintaköltségvetés jelmagyarázat
Mintaköltségvetés jelmagyarázatFotó / Figyelő Felsőoktatási Rangsor

Összehasonlítva Kata költségeit látható, hogy Gödöllőn kevesebbet költene, ám a bevétele is kevesebb lenne. Budapesten több a kiadása és a bevétele is. Ez azt eredményezi, hogy a hónap végén az egyenlege mindkét helyen hasonló számokat mutatna.

Gödöllőn kevesebbe kerül a lakhatása, étele és utazása, mint Budapesten, emiatt több pénze marad az egyéb kiadásaira. Ez elsősorban a budapesti lakásárak miatt van, valamint több lehetősége van arra, hogy ne otthon, hanem a városban egyen. Néha egy buli után pedig lehet, inkább a taxit választja, mint az éjszakai járatot.

A hó végi egyenleg tehát nem mutat nagy változást, inkább a költségek elosztásában vehetünk észre látványosabb eltéréseket.

Nem tudsz azonosulni Katával?

Semmi gond! A Figyelő korábbi Felsőoktatási Rangsoraiban - hamarosan itt az UniLife-on is elérhetőek lesznek lapozahtó formában- és az idei, 2021-es kiadásban találsz még hasonló mintaköltségvetéseket és példa élethelyzeteket. A kiadványt 2020. november 5-étől keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg itt: http://lapcentrum.hu/rangsor

Szabó Veronika