Diákbarát diákhitel - Interjú Magyar Péterrel

Soha nem látott mértékben nőtt a diákhitelt felvevők száma 2020-ban: már minden ötödik hallgatónak van valamilyen diákhitele. A szemeszterenként maximum 750 ezer forintig igényelhető szabad felhasználású Diákhitel1 kamata soha nem volt még ilyen alacsony, a költségtérítéses tanulók által igényelhető Diákhitel2 pedig továbbra is kamatmentes. Az elmúlt időszak sikereiről és eredményeiről Magyar Pétert, a Diákhitel Központ vezérigazgatóját kérdeztük.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezetője
Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezetőjeFotó / Grazmel Photography

Mit emelne ki a legnagyobb előnyök közül, amit a Diákhitel nyújt?
Nagy segítséget jelent a fiatal családok számára, hogy 2018. január 1-jétől, ha egy családban megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitel-tartozásának a felét, ha pedig megszületik a harmadik, akkor a teljes tartozást elengedjük. Kevesebb mint három év alatt mintegy ötezer édesanyának töröltük a diákhitel-tartozását, ötmilliárd forint értékben. Talán még soha nem volt ekkora szükség és igény a diákhitelekre, mint a mostani, koronavírussal terhelt időszakban. A kormány az idén is több fontos, a diákhitelekkel kapcsolatos döntést hozott, amelyek mind azt szolgálják, hogy a hallgatók egyre jobb feltételekkel, egyre gyorsabban és egyszerűbben juthassanak hozzá a Diákhitel Központ (DHK) által nyújtott segítségekhez.

Az egyik ilyen, hogy 2021. április 1-jétől a felsőoktatási hallgatói hitelezéshez nagyon hasonló támogatási rendszert vezetnek be a megújult szak- és felnőttképzés területén is, és az ennek keretében elérhető kedvezményes hiteleket is a DHK nyújtja.

Hogyan érintette a koronavírus okozta válság a felsőoktatási hallgatókat és a Diákhitel Központot?
A járvány sok hallgatónak okozott – remélhetőleg csak átmeneti – pénzügyi nehézséget. A legtöbb cég a gazdasági visszaesés során első körben a diák- és a gyakornoki munkalehetőségeket építette le. A diákhitelek szerepe még inkább felértékelődött ebben a rendkívüli helyzetben. A kormány döntéseinek köszönhetően több lépéssel is gyors és hatékony segítséget tudtunk nyújtani a tanulóknak, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy ne nőjön az anyagi okokból bekövetkező hallgatói lemorzsolódás.

Az első jelentős segítség a hiteltörlesztési moratórium bevezetése volt, aminek köszönhetően több mint 40 ezer diplomás fiatal függesztette fel a diákhitelek törlesztését. A hitelekkel kapcsolatos hiteltörlesztési moratóriumot várhatóan 2021. június 30-ig kitoljuk.

A kormány meghosszabbította a diákhitelek igénylési határidejét, és a hallgatók javaslatát meghallgatva több mint duplájára emelte a szabad felhasználású Diákhitel1 havonta maximálisan igényelhető összegét, ami így már 150 ezer forint.

A kormány döntése alapján a Diákhitel Központ május 1-jétől gyors és átmeneti segítségként elérhetővé tette a már ismert diákhiteltermékek mellett a Diákhitel Pluszt, ami egy legfeljebb félmillió forintig igényelhető, teljesen kamatmentes, szabad felhasználású hitelkeret. Egyrészt a koronavírus-járvány miatt, másrészt a kedvező feltételeknek és a családtámogatási kedvezményeknek köszönhetően talán még soha nem volt ekkora szükség és igény a diákhitelekre, mint a mostani turbulens időkben. Ennek megfelelően 2020-ban több mint 40 ezer új diákhitel-igénylésre számítunk és több mint 30 milliárd forint értékben folyósítunk hiteleket a hallgatóknak. Mindkét szám abszolút rekord.

Az ügyfelek milyen arányban éltek, illetve nem éltek a fizetési moratóriummal?
Nagyjából 144 ezer ügyfelünk van törlesztési szakaszban, 60 százalékuk a moratórium alatt is változatlanul fizette a diákhitel-tartozását. A DHK ebben a tekintetben is igyekezett a lehető legrugalmasabban eljárni: sem akkor nem kell külön nyilatkoznia az ügyfeleinknek, ha élni kívánnak a moratórium nyújtotta lehetőséggel, sem akkor, ha változatlanul törlesztenének. Sőt, arra is lehetősége van a végzett hallgatóknak, hogy az előírtnál többet vagy kevesebbet törlesszenek, valamint arra is, hogy a moratórium alatt felfüggesztett törlesztést külön nyilatkozat nélkül folytassák.

Mennyire bizonyult jó válasznak a koronavírus-járvány miatt a hallgatók körében kialakult átmeneti pénzügyi nehézségekre a Diákhitel Plusz?

Hogy mennyire jó döntés volt a kormány részéről, azt a számok igazolják: öt hónap alatt több mint 25 ezer (tehát minden tizedik) hallgató élt ezzel a lehetőséggel.  

A Diákhitel Pluszt felvevők több mint a fele azt nyilatkozta egy kutatásban, hogy az átmenetileg kiesett pénzügyi forrásait pótolja és a mindennapi megélhetési költségeit fedezi a Diákhitel Plusz segítségével.

Mi a személyes célja a Diákhitel Központ vezetőjeként?
A legfontosabb, hogy ne legyen olyan magyar fiatal a Kárpát-medencében, aki anyagi okok miatt nem tudja megszerezni a képességeinek és álmainak megfelelő diplomát. Továbbá fontos, hogy azok, akik felvételt nyertek, valóban a tanulásra és a versenyképes tudás megszerzésére tudjanak koncentrálni. Hiszem, hogy a hazai nonprofit diákhitelezési rendszer nem véletlenül az egyik legelismertebb modell a világon, és valódi segítséget nyújtunk a fiataloknak. A hallgatók leendő szakmájukban végzett munkatapasztalata természetesen előnyt jelent a diploma megszerzését követő álláskeresésnél, de ha egy hallgató pusztán anyagi okokból az egyetemi tanulmányai alatt főállásban kénytelen dolgozni, mondjuk árufeltöltőként, az bizonyosan a megszerzett tudás rovására megy.

A diákhitelek abban nyújtanak segítséget, hogy a különböző anyagi hátterű hallgatók egyformán a tanulmányaikra tudjanak összpontosítani.

Talán nem mindenki tudja, de a szabad felhasználású Diákhitel1-et akkor is igénybe veheti minden magyar állampolgárságú fiatal, ha nem Magyarországon, hanem Európa bármely más egyetemén tanul.

Jómagam a Diákhitel Központ 2001-es alapításakor például a németországi jogi tanulmányaim finanszírozásához vettem igénybe, és mondanom sem kell, azóta sem bántam meg a döntésem. A felsőoktatási diploma óriási érték, a tudásba fektetni mindig érdemes: még mindig 100 százalék a különbség egy diplomás és egy középfokú végzettségű fiatal kezdő bére között. Ma senkinek sem kell anyagi okokból kihagyni az önköltséges képzéseket, hiszen a Diákhitel2 segítségével a hallgatók a költségtérítést teljes egészében fedezhetik, ráadásul teljesen kamatmentesen. Ma már minden harmadik ilyen képzésben részt vevő tanuló él ezzel a remek lehetőséggel.

Ha a koronavírus-járvány engedi, akkor a diákhitelek nyújtotta lehetőségek bemutatása érdekében ősszel is ellátogatunk a legtöbb középiskolába. Reményeim szerint a DHK segítségével ezen kiadvány is eljut minden végzős osztályhoz, hogy a fiatalok az összes továbbtanulási lehetőség részletes ismeretének birtokában hozhassák meg életük egyik legfontosabb döntését.

Milyen újdonságok várhatók 2021-től a diákhitelezés területén?
Hatalmas lépésnek tartom, hogy a kormány augusztusi döntése alapján 2021. április 1-jétől a húszéves Diákhitel Központ kilép a szak- és felnőttképzés területére, és a felsőoktatási diákhitelekhez nagyon hasonló segítséget nyújt több száz ezer honfitársunknak. Biztos vagyok benne, hogy ez az új lehetőség jelentősen hozzájárul az idén megújított szak- és felnőttképzés vonzerejének és népszerűségének növekedéséhez, emellett jelentős változásokat generál a munkaerőpiacon és így a gazdaságban is. Ez az új lehetőség a koronavírus-járvány alatt kialakult nehézségek miatt talán a legjobbkor érkezik.

A diákhitelezés Magyarországon mennyiben tér el az európai szokásoktól vagy a nemzetközi piacokon jelenlévőktől?
A modellünk egyedülálló, hiszen piaci forrásokat vonunk be, és ennek ellenére, a nonprofit működési modellünknek köszönhetően, a Diákhitel1 kamata rendkívül alacsony, illetve az állami támogatásnak hála a Diákhitel2 és a Diákhitel Plusz kamatmentes, és ezt a rendszert egészíti ki a világszinten is egyedülálló családtámogatási elem. Mivel egyre többen élnek hazánkban a Diákhitel nyújtotta lehetőségekkel, és a diplomás termékenységi mutató is emelkedik, így kijelenthető, hogy a „magyar modell" e területen is működik.

NÉVJEGY
MAGYAR PÉTER, a Diákhitel Központ vezérigazgatója
- 39 éves.
- fiai 12, 8 és 6 évesek
- Jogi tanulmányait Budapesten és Hamburgban végezte, diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karán 2004-ben szerezte.
- A Fővárosi Bíróságon töltött tapasztalatszerzés és a jogi szakvizsgái letétele után a nemzetközi ügyvédi szférában helyezkedett el, 2010-től a Külügyminisztériumban a magyar uniós elnökség során szakdiplomataként csatlakozott Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletéhez, 2015-től a Miniszterelnökség csoportvezető diplomatája Brüsszelben, 2018 szeptemberétől pedig a Magyar Fejlesztési Bank EU-jogi igazgatóságát vezette, a Diákhitel Központ igazgatóságának tagja.
- A Diákhitel Központ élére 2019 júniusában nevezték ki.

 A teljes kiadványt 2020. november 5-étől keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg itt: http://lapcentrum.hu/rangsor