Szakmai gyakorlati ösztöndíj – amelynél nem akadály a távolság

Ha a szakmai gyakorlatodat külföldön, vagy belföldön, de a felsőoktatási intézményedtől távol szeretnéd elvégezni jó, ha tisztában vagy milyen támogatást kaphatsz ehhez. Ebben segít az Ösztöndíjakról tömören című sorozatunk következő bemutatottja: a szakmai gyakorlati ösztöndíj.

A szakmai gyakorlati ösztöndíj odaítélésének feltételeiről a felsőoktatási intézmény térítési és juttatási szabályzata rendelkezik. A támogatásban olyan nappali tagozatos, állami ösztöndíjas hallgató részesülhet, aki nem a képzés telephelyén végzi a kötelező, legfeljebb féléves szakmai gyakorlatát, és e helyen nem részesül kollégiumi ellátásban. Továbbá a szakmai gyakorlat végzésének helye és a lakóhely közötti távolság mértéke megfelel az intézményi szabályzatban meghatározottaknak.

gyakorlat
gyakorlatFotó / 123RF

 

Igénylése pályázati úton lehetséges, melynek havi összege a hallgatói normatíva éves összegének 10 százalékát nem haladhatja meg.  

Ez az ösztöndíj lehetővé teszi, hogy ne csupán azt tartsd a szemed előtt, mely cégek vannak a közeledben, hanem merj nagyot álmodni, és ezáltal akár egy utazással egybekötött szakmai tapasztalatszerzésben lehet részed.

Tehát ha szeretnél már úgy kikerülni az egyetemről, hogy szakmai tudással és jártassággal rendelkezel, akkor ez az ösztöndíj egy kiváló segítség ebben, ugyanis nem csak a kötelező szakmai gyakorlat elvégzéséhez lehet igényelni, hanem az önszántadból végzett gyakornoki munkához is.