Az élet mindig ilyen drága? Ennyit költ egy veszprémi egyetemista

Egyetemistaként minden költséget kiegyensúlyozni és még jól is érezni magunkat valódi kihívás, és közel sem mindegy, mekkora összeg áll rendelkezésre a hónap végéhez közeledve. A Figyelő Felsőoktatási Rangsor idén is összehasonlította, mekkora az anyagi mozgástere a hallgatóknak Budapesten és néhány vidéki városban.

A Diákhitel Központ pénzügyi tájolójának adatait is felhasználva a Figyelő csapata hallgatói profilokat, valamint ezekhez tartozó mintaköltségvetéseket készített. Céljuk az volt, hogy havi lebontásban minél reálisabb képet kapjunk az egyes országrészek közti anyagi különbségekről.


Korábbi cikkeinkben megnézheted, mennyit költ egy budapesti, gödöllői vagy nyíregyházi egyetemista.

Na, de mi a helyzet Veszprémmel?

Veszprém számos egyetemistának szolgál otthonként a dolgos hétköznapokra vagy akár hétvégékre is. Bizonyára sokan gondolkodás nélkül rávágnák, hogy Veszprémben biztosan olcsóbb az élet, mint Budapesten, hiszen a fővárosban hírhedten nehézkes megfizethető albérletet találni, nem is beszélve a drágább tömegközlekedésről, na meg a rengeteg ingerről, ami a felkészületlen egyetemistát költekezésre bírhatja.

Közel sem biztos azonban, hogy ez Veszprémben máshogy van, de vessünk egy pillantást egy átlag veszprémi egyetemista bevételeire és kiadásaira!

Mennyit költ egy veszprémi egyetemista?
Mennyit költ egy veszprémi egyetemista?Fotó / Pannon Egyetem

Veszprém évek óta a legélhetőbb települések listájának élén szerepel, hiszen folyamatosan fejlődik, épül, szépül, ugyanakkor őrzi értékeit, hagyományait. Számos díj, nemzetközi elismerés bizonyítja az elmúlt évekből, hogy Veszprém jó úton halad: a Klímasztár díj a fenntarthatósági törekvéseket, az Entente Florale Europe aranyminősítése és elnöki különdíja a zöld környezet megújításának munkáját, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím pedig a Balatonnal való együttműködés, a térség fejlődési lehetőségeit ismerte el.


Felsorolni is nehéz, milyen sokan szeretik, szerették Veszprémet, élvezték az egyetemi élet vagy a földrajzi elhelyezkedés kínálta lehetőségeket. A veszprémiek szívének legkedvesebb szájhagyomány szerint a város Géza fejedelem, majd fia, Szent István király és felesége, Gizella kedvenc tartózkodási helye volt.

Marci, a gazdálkodási és menedzsment szakos egyetemista

Marci harmadéves gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató, akit csak önköltséges képzésre vettek fel, így kénytelen több forrásból finanszírozni kiadásait. Családja rendszeresen támogatja, de emellett a képzési forma kifizetésére Diákhitel2-t vett fel, valamint alkalmi diákmunkát is vállal.

Ugyan mindene megvan, idén különösen figyelnie kell a kiadásaira, mivel a koronavírus negatívan érintette családja anyagi helyzetét és a nyári munkavállalási lehetőségeit is. Marci kollégiumban lakik valamennyivel magasabb díjért, mint állami ösztöndíjas társai. Szabadidejében az egyetemi bajnokságban focizik.

Veszprémi mintaköltségvetés
Veszprémi mintaköltségvetésFotó / Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021

Ha veszprémi és esetleges budapesti költségvetését összehasonlítjuk, a kettő közötti különbség nem számottevő. A kollégiumi költségek picivel magasabbak a fővárosi áraknál, cserébe viszont az ellátottság is jobb - szinte mindenkit el tudnak helyezni, akinek erre igénye van. Diákhitelből a budapesti Marci többet venne fel, hiszen ott a képzések ára jellemzően magasabb.

Marcinak Veszprémben több bevétele származna diákmunkából, mint a fővárosban. Hogy miért? A királynék városa kiemelkedő munkalehetőségek terén. Önkormányzata a regionális fejlesztési alapból 14,8 milliárd forint EU-s támogatás igénybevételére jogosult. Ennek az összegnek közel 30 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják.

Jelmagyarázat a mintaköltségvetéshez
Jelmagyarázat a mintaköltségvetéshezFotó / Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021

A város által felhasznált források elsősorban az Északi iparterület infrastrukturális fejlesztéseire irányulnak, ebben az ipari zónában helyezkednek el ugyanis a legjelentősebb termelő vállalatok. Ezek a főleg autóipari beszállító társaságok a pandémiás időszakot megelőzően jelentős létszámbővülésen estek át. Ennek keretében több jelentős újrabefektetést hajtottak végre, és kutatás-fejlesztési központokat, valamint logisztikai csarnokokat telepítettek a városba.

A kisebb távolságok miatt a közlekedésen – ahogy a többi vidéki városban is – Veszprémben is lehet fogni "pár" forintot, amit éves szinten megérez az ember pénztárcája. Ez aztán átcsoportosítható egyéb kiadásokra – mondjuk a telefonszámlára.

Végeredményben Marci nem jár sokkal jobban anyagilag Veszprémmel, mint Budapestel, sehol sincs kolbászból a kerítés. Az viszont biztos, hogy előbbi település jóval emberközelibb és élhetőbb, ha valaki nem egy világváros pezsgésére vágyik.

Nem tudsz azonosulni Marcival?

Semmi gond! A Figyelő korábbi Felsőoktatási Rangsoraiban - hamarosan itt az UniLife-on is elérhetőek lesznek lapozható formában- és az idei, 2021-es kiadásban találsz még hasonló mintaköltségvetéseket és példa élethelyzeteket. A 2021-es kiadványt keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg ITT.

Hegedűs Eszter