Minimum 2 félév és 55 kredit + kiváló átlag = Nemzeti felsőoktatási ösztöndíj

Érdemes jól teljesítened az egyetemi éveid alatt, ugyanis számos támogatásban lehet részed. Ösztöndíjakról tömören című sorozatunk következő bemutatottja a nemzeti felsőoktatási – korábban köztársasági – ösztöndíj.

Az ösztöndíjat pályázati úton nyerhetik el az állami ösztöndíjas és az önköltséges nappali tagozatos alapképzésben, mesterképzésben vagy osztatlan képzésben részt vevő hallgatók.

A jogosultság kritériumai, hogy a hallgató legalább 2 félévet és 55 kreditet teljesítsen, valamint, hogy az intézményi szabályozás és döntés alapján a legkiválóbb 0,8 százalék közé kerüljön.

Érdemes jól teljesítened az egyetemi éveid alatt, ugyanis számos támogatásban lehet részed.
Érdemes jól teljesítened az egyetemi éveid alatt, ugyanis számos támogatásban lehet részed.Fotó / 123RF

Az ösztöndíj sajátossága, hogy egy teljes tanév (10 hónap) időtartamára lehet elnyerni. A pályázatok alapján a szenátus minden év augusztus 1-jéig tesz javaslatot az oktatásért felelős miniszternek a nemzeti felsőoktatási ösztöndíj adományozására, az alapképzésben, mesterképzésben, osztatlan képzésben részt vevő hallgatókra elkülönítetten.

Az adott tanévre elnyert összeg csak az adott tanévben folyósítható, így amennyiben a tanuló hallgatói jogviszonya bármilyen okból megszűnik vagy szünetel, a nemzeti felsőoktatási ösztöndíj sem folyósítható számára. A havi összeg 40 000 forint volt a 2020/2021-es tanévben.

Fontos kiemelni, hogy ezen ösztöndíj elnyerése nem zárja ki a tanulmányi ösztöndíj támogatást sem. Tehát ha odatesszük magunkat és jól teljesítünk az egyetemi éveink alatt, akkor jelentős anyagi juttatásban lehet részünk, mely nagyban hozzájárul az anyagi függetlenedésünkhöz.

Egyéb támogatások keresésében pedig nagy segítséget nyújt a felvi.hu ösztöndíjkereső felülete, mely egyetemekre lebontva tallózza a különböző juttatási lehetőségeket. Figyeld továbbá az unilife.hu híreit, a pályázati kiírásokról nálunk is értesülhetsz!