“Hitel nem annak kell, akinek nincsen pénze” - Legyél pénzügyileg tudatos!

A pénzügyi tudatosság terén elméletben pengék vagyunk, de a gyakorlat még mást mutat. Megmutatjuk nektek, hogy milyen programok, intézkedések zajlanak a financiális felrázkoztatással kapcsolatban, és hogy ez miért is elengedhetetlen.

A kormány 2017-ben fogadta el az Okosan a pénzzel! címet viselő nemzeti stratégiát a pénzügyi ismeretek bővítése érdekében. De ide tartozik a PÉNZ7 is, melyet 2015 és 2016 között a Magyar Bankszövetség a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben indított el, mint főszervező.

Ennek támogatói közé azóta bekerült a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Junior Achievement Alapítvány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig projekgazdávává vált. Ennek fókuszában az általános és középiskolások állnak, de az egyetemisták sem maradnak felzárkóztatás nélkül. Az ő képzésüket a FINTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Központ teszi lehetővé.

"Hitel nem annak kell, akinek nincsen pénze."
"Hitel nem annak kell, akinek nincsen pénze."Fotó / 123RF

De miért is van ezekre szükség?

A pénzügyi ismeretek bővítése több szempontból fontos: felmérések mutatták ki, hogy bár elméletben nem szerepelünk rosszul a pénzügyi kérdésekben, a gyakorlatban sokszor nem a helyes, a családunk érdekeinek leginkább megfelelő utat választjuk.

Mit is jelent ez?

Hogy bár tudjuk, mi a kamat és a THM, mégis beleugrunk – előzetes tájékozódás, összehasonlító vizsgálatok és körültekintő piackutatás nélkül – kedvezőtlen hitelkonstrukciókba. Vagy nem a számunkra elérhető legjobb megtakarítási formát választjuk.

Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára szerint: 

„A pénzügyi oktatás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a lakosság kapcsolódni tudjon a pénzügyi világhálóhoz, kezelni tudja a hiteleket és a megtakarításokat, továbbá megértse a pénzügyi rendszer működését és kockázatait. A pénzügyi kultúra fejlesztése a kormányok, az oktatási intézmények és a pénzügyi szféra közös feladata."  

Továbbá azt is kiemelte, hogy "a képzések lényege nem az, hogy hogyan számoljuk ki a kamatot, hanem érthetővé váljon, hogy miért is van rá szükség és hogyan is működik. Tehát a pénzügyi kultúrának a megértése kell az oktatáshoz".

A legfőbb nehézség: Általános a tudatlanság

Minden nemzeti pénzügyi tudatosságfejlesztésre irányuló stratégiához szükséges a kiinduló állapot ismerete. Ennek meghatározásához a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kutatásait és saját felméréseinek eredményeit is felhasználták a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai. 

A magyar közvélemény-kutatásban a megkérdezettek több mint fele válaszolta azt, hogy megtervezi havi kiadatásait és rendelkezik saját költségvetéssel és ugyanennyiüknek vannak kitűzött pénzügyi céljai.  

Sajnos egyharmaduk továbbra sem takarít meg. Általánosan jellemző a magyar lakosság pénzügyi termékektől, szolgáltatásoktól való idegenkedése. Noha az emberek nap-mint-nap használják a pénzt és rendszeresen vesznek igénybe pénzügyi szolgáltatásokat, világszerte az tapasztalható, hogy a lakosság pénzügyi ismeretei hiányosak; sokszor elmulasztják a különböző pénzügyi lehetőségek gondos összehasonlítását, s gyakran kellő tájékozódás és előrelátás nélkül hoznak meg fontos pénzügyi döntéseket.

"A pénzügy ismerete tehát nem azért fontos, mert mindenki bankár akar lenni, – hangsúlyozta Kovács Levente – hanem mert a saját érdekeidet akkor tudod képviselni. Hitel nem annak kell akinek semmi pénze sincsen, hanem annak aki előrébb akar kerülni az életben. Tehát a lényeg a hozzáállás, hogy mit, mire, hogyan alkalmazunk és tudjuk kihasználni a lehetőségeinket."

Ezt a szellemiséget követjük mi is!

Az UniLife-nál fontosnak tartjuk, hogy képben legyetek milyen lehetőségeitek vannak a pénzügyek terén is és ezeket, hogyan használhatjátok ki a legjobban.

Éppen ezért első webináriumunk témája a pénzügyi tudatosság lesz, melyet december 14-én 16:30-kor nézhettek meg Facebook és Videa felületeinken.  

Ha érdekel a téma, de eddig nem volt kihez fordulnod, küldd el nekünk kérdéseidet a Facebook oldalunkon vagy az info@unilife.hu e-mail címünkre. A válaszokat megtudhatod szakértőink előadásaiból és körkérdéseinkre adott válaszaiból.

A pontos programról ITT tájékozódhatsz!

Tudj meg többet a pénzügyekről!

A fenti cikk a Figyelő gazdasági hetilap "ÍGY LEHET VASTAGABB A PÉNZTÁRCÁNK" című 2018-ban megjelent cikk alapján készült, melyet teljes terjedelmében itt olvashatsz el.