3 tipp, ami megkönnyíti az önálló életet

Az önálló élet amilyen nagy szabadságot, olyan nagy felelősséget is jelent. Lehet, még nem függetlenedtél teljesen anyagilag, vagy vannak szobatársaid, de innentől kezdve a környezeted és mindennapjaid a te kezedben (is) vannak. Ez sok lehet egyszerre, de ne csüggedj, összeszedtünk neked pár hasznos közhelyet.

Korábban megnéztük, mennyit költ egy nyíregyházi, budapesti, veszprémi vagy gödöllői egyetemista. Hiába hangzik félelmetesen a Diákhitel, többször kiveséztük, hogy nem ördögtől való. Ma a pénzügyi tudatosság alapjai kerülnek terítékre.

Az önálló élet amilyen nagy szabadságot, olyan nagy felelősséget is jelent.
Az önálló élet amilyen nagy szabadságot, olyan nagy felelősséget is jelent.Fotó / 123RF

Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra

A jól ismert mondás, amit érdemes megfogadnod a mindennapokban. Kezdjük a legkellemetlenebb helyzettel, amikor jó, ha eszedbe jut: a számlabefizetéssel. Nem lehet kikerülni az életben, és tudjuk, hogy fáj, de ott a pénz bankszámládon, nincs vészhelyzet, fizesd be! Hidd el, jobb túlesni rajta azelőtt, hogy elköltötted a pénzed.

Sok más helyzetben jó, ha nem halogatsz. Főzés közben, amit már nem használsz, mosogasd el. Már úgyis ott vagy a konyhában! Előzd meg, hogy egy hegynyi mosatlan legyen az új lakótársad, mert úgy felgyűlt, hogy nincs kedved nekilátni.

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér

Az önálló gazdálkodás alapja az, hogy csak annyit költesz, amennyi pénzed van. Ez nehéz lesz, de erőt kell venned magadon. Először fizesd be, amit kell, vedd meg az alapvető élelmiszereket, aztán ami marad, abból szórakozz, ne fordítva, és rengeteg fejfájást megspórolsz magadnak.

Sok kicsi sokra megy

Szereted, ha találsz pénzt otthon? A jó hír az, hogy kis tervezéssel rendszeresen meglepheted a jövőbeli önmagad kisebb-nagyobb összegekkel, hogy kényeztethesse magát. Egy egyszerű persely rövidtávon segíthet ki, de egy betétszámlával akár a jövődet is megalapozhatod.

Ha a pénzügyekről még többet szeretnél megtudni, olvasd el ezt a cikkünket! Kérdésed van a témában? Írj nekünk az info@unilife.hu e-mail címre, és mi megkérdezzük a témában jártas szakértőktől. A válaszokat megtudhatod december 14-én, 16:30-kor kezdődő online webináriumunkon!

 Sófalvi Márton