Kinek jár a Szociális ösztöndíj?

Ösztöndíjakról tömören című sorozatunkban írtunk már a tanulmányi, a szakmai gyakorlati  és a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjról is. Következő kiszemeltünk pedig a Szociális ösztöndíj.

A szociális ösztöndíjnak alapvetően két változata van: a rendszeres és a rendkívüli szociális ösztöndíj. Mindkettőre csak állami ösztöndíjas, nappali tagozatos hallgató pályázhat, azonban a rendkívüli szociális ösztöndíjat olyan hallgató is elnyerheti, aki igazolható okból került át az önköltséges képzésre.

A rendszeres szociális ösztöndíjat akkor nyerheti el a hallgató, ha kérelmet nyújt be és teljesíti a meghatározott feltételeket. Az elbírálás az intézmény szabályzata alapján történik, és a rászorultságot dokumentálni kell a megfelelő igazolásokkal.

Minden félévben újra kell pályázni, az összeget pedig havonta utalják.

A támogatási kérelem elbírálásakor figyelembe veszik többek között a pályázók lakhatási körülményeit, az állandó lakhelyük távolságát az egyetemtől, a velük egy háztartásban élők jövedelmét és egészségügyi állapotát is.
Az alaptámogatásra jogosultaknak legalább havi 33 320, illetve havi 11 900 forint jár féléven keresztül. Az intézmények több kategóriát határoznak meg, így a szociális támogatás összege attól is függ, melyik kategóriába sorolják az adott diákot.

A rendkívüli szociális ösztöndíj akkor igényelhető, ha a hallgató szociális/anyagi helyzete váratlan esemény miatt megromlik (például betegség, haláleset). Ilyenkor kérelemmel adható csak le az igénylés, melyet 1 hónapon belül kötelesek elbírálni. Ennek összege intézményenként változó, esemény függvényében 5 ezertől akár 100 ezer forintig is terjedhet alkalmanként.

Az elbírálás az intézmény szabályzata alapján történik, és a rászorultságot dokumentálni kell a megfelelő igazolásokkal.
Az elbírálás az intézmény szabályzata alapján történik, és a rászorultságot dokumentálni kell a megfelelő igazolásokkal.
Fotó / ShutterStock

A legtöbb ösztöndíj pontos feltételei és összegük intézményenként, karonként különbözhetnek, az itt közölt áttekintés tájékoztató jellegű. Mindenkit arra biztatunk, hogy a pontos kiírásokról előzetesen érdeklődjön a kiválasztott intézmény(ek)ben!
Egyéb támogatások keresésében pedig nagy segítséget nyújt a felvi.hu ösztöndíjkereső felülete, mely egyetemekre lebontva tallózza a különböző juttatási lehetőségeket.