A pénzügyi tudatosság mindenki felelőssége

Már több cikkünkben is felhívtuk a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az, hogy a pénzügyi fogalmakat ne csak nagyjából ismerjük, hanem alkalmazni is tudjuk azokat. Első webináriumunk e téma köré épült és ezzel kapcsolatban kérdeztük Kovács Leventét, a Bankszövetség főtitkárát is.

Mikortól és hogyan érdemes elkezdeni a pénzügyi ismeretek oktatását?

A pénzügyi felzárkóztatás mindenki felelőssége, hiszen az új generációt képezni kell az anyagiak terén is. Ez elkezdődhet már egészen kisgyermekkorban családon belül is. Például a takarékosság szempontjából bevezethetjük a spórolás fogalmát: gyűjtsön egy fagyira, egy játékra vagy akár - előre gondolkodva- a későbbi tandíjára. Ez azért hasznos, hogy megtapasztalják a takarékosság milyen időtartamokra, hogyan és miként szól, működik. Véleményem szerint kiskorban a szülőknek nagyobb hatása van a pénzügyi tudatosságra nevelésben mint az oktatási intézményeknek.

Milyen lehetőségek vannak a fiatalok pénzügyi edukációjának terén?

Elindítottuk a pénz7 programot, mely elsőként az általános és a középiskolások számára jött létre. Ez az Emberi Erőforrások Minisztériuma projektvezetésével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány közreműködésével valósul meg évről-évre már 5 éve. Küldetésünknek tekintjük a jövő nemzedék pénzügyi-gazdasági nevelését, ezért több tananyagot és tankönyvet is készítettünk már a diákok számára.
Továbbá a kormány elfogadta a "Pénzügyi Tudatosság Fejlesztésének Stratégiáját", mely szerint minden egyetemre és főiskolára járó hallgatónak kellene legalább félévet pénzügyi kultúrát tanulnia, hogy a pénzügyek területén a minimális jártasság meglegyen. Ebben segítenek a FINTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Központok létrehozásai, melyek fő célja, hogy a pénzügyi oktatáshoz és a tudományos kutatásokhoz olyan központot biztosítson, mely a legkorszerűbb digitális eszközök alkalmazásával és interaktív kiállítással hozza közelebb a pénzügyi ismeretet és kultúrát az ifjúság számára. Ilyen központ már több egyetemen is megnyitotta kapuit, többek között a Miskolci Egyetemen, a Budapesti Gazdasági Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetem is.

És ezt szolgálja a Pénzügyi Kultúra tankönyv megalkotása is - mely magyarul és angolul is elérhető-, mely remélhetőleg a jövőben a hazai pénzügyi kultúra oktatás meghatározó felsőoktatási tankönyvévé válhat. Ezen programok, könyvek célja az, hogy tudjuk a pénzügyi kultúrát oktatni, és nem pedig az, hogy megtanítsuk hogyan számoljuk ki a kamatot.

Kovács Levente
Kovács LeventeFotó / Kőhalmi Péter

Miért fontos a gazdaság ismerete?

Vegyünk egy példát. Gimnáziumban megtanulod a kotangens számítást, a párosujjú patások jellemzőit, és a francia forradalom napjának történéseit is fell kell tudnod sorolni. Majd kijössz az életbe és kiderül, hogy ezek közül neked egyikre sincs szükséged, míg az hogy a pénzzel bánni tudj az elengedhetetlen a mindennapjaidhoz. 

A pénzügy ismerete tehát nem azért fontos, mert mindenki bankár akar lenni, hanem mert a saját érdekeidet akkor tudod megfelelően képviselni. Ebből következik, hogy hitel nem annak kell akinek semmi pénze sincsen, hanem aki előrébb akar kerülni az életben. A lényeg a hozzáállás, hogy mit, mire, hogyan használunk és tudjuk kihasználni a lehetőségeinket.

Mi a mottója?

Én matematika-fizika tanárként kezdtem Sárospatakon és Pápán. Fontosnak tartom megértetni a fiatalokkal, hogy a számok a barátaink és meg kell kedveltetni őket. Ha ezt a tanár jól csinálja, akkor a gyerekek szeretni fogják a számok világát. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy megtaláljuk a kapcsolatot a számok és a hétköznapi dolgok között.

NÉVJEGY

Kovács Levente

Nős, 5 fiúgyermek édesapja.

Felsőoktatási tanulmányait teológusként kezdte a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen, majd matematika-fizika szakos középiskolai tanárként folytatta a Kossuth Lajos Tudományegyetem matematika-fizika szakán, ezután a Közgazdaságtudományi Egyetemen MBA képesítését végezte el, ezt követően a Miskolci Egyetemen pénzügyi Ph.D. fokozatot szerzett, majd ugyanitt habilitált.

2011. június 1. óta a Magyar Bankszövetség főtitkára, azaz a munkaszervezet elsőszámú vezetője.

Korábban a KDB Bank vezérigazgató-helyettesi posztját töltötte be, 2002-2006 között pedig a GIRO Elszámolásforgalmi Zrt. fejlesztési, majd üzleti ügyvezető igazgatója volt. Ezt megelőzően a Budapest Bank vállalati marketing ügyvezető igazgatójaként, a HypoVereinsbank termékfejlesztési igazgatójaként, valamint a CIB Bank osztályvezetőjeként tevékenykedett.

A Miskolci Egyetem Nemzetközi Pénzügyi Tanszékének vezetője, az Asian Financial Cooperation Association megválasztott alelnöke, a European Money Markets Institute megválasztott igazgatósági tagja, a European Banking Federation EXCO tagja, 4 hazai és 2 külföldi tudományos lap szerkesztőbizottsági tagja/elnöke, több pénzügyi szervezet igazgatósági és felügyelőbizottsági tagja.

2012-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült széleskörű közéleti, oktatói és publikációs tevékenysége elismeréseként.

Az élet mindig drága?! című webináriumunkat december 14-én 16:30-kor nézheted meg Facebook és Videa felületeinken. A pontos programról itt tájékozódhatsz!

Tudj meg többet a pénzügyekről és találkozzunk hétfőn a virtuális térben!