Közös múlt és jövő összekötése: Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram

Ösztöndíjakról tömören című sorozatunkban ma egy újdonságot mutatunk be nektek, melyre idén lehet először pályázni 2021 január 24-éig. A Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramot Magyarország Kormánya alapította azok számára, akik az Európán kívüli magyar diaszpórában élnek és magyarországi felsőoktatási intézményben kívánnak tanulmányokat folytatni annak érdekében, hogy erősítsék személyes, szakmai, valamint kulturális kapcsolataikat Magyarországgal.

Ha érdekel a magyar kultúra, történelem, hagyományok, és a magyar nyelvtudásodat is elmélyítenéd, de a távolság eddig határokat szabott ennek az álmondak, akkor ezt az Ösztöndíjprogramot pont neked hozták létre.
A jelentkezés alap- mester-, osztatlan mester(27 magyar felsőoktatási intézményben) - és doktori (17 magyar felsőoktatási intézményben), valamint végzettség szerzésére nem irányuló képzésekben való részvételre lehetséges. A képzés angol vagy magyar nyelven érhető el.
Az Ösztöndíjprogramban résztvevő intézmények teljes listáját itt nézheted meg.

Amit érdemes tudni.
Amit érdemes tudni.Fotó / Hungarian Diaspora Scholarship

Milyen juttatásokra számíthatsz?

  • tandíjmentes oktatás
  • egészségbiztosítás: évi maximum 100 000 Ft/fő összegig (kb. 275 euró).
  • Megélhetési támogatás (külön kérelemre):

- végzettség szerzésére nem irányuló képzéseken, alap-, mester- és osztatlan mesterképzésben: havi 43 700 forint (kb. 120 euró) összegű ösztöndíj, évi 12 hónapon át
- doktori képzésben: a hatályos magyar jogszabályok szerint, a havi ösztöndíj összege 140 000 forint (kb. 390 euró) a tanulmányok első felében (első 4 félév) és 180 000 forint (kb. 500 euró) a tanulmányok második felében (második 4 félév), évi 12 hónapon át
- lakhatási támogatás (külön kérelemre) Ingyenes kollégiumi elhelyezés vagy havi 40 000 forint lakhatási támogatás az ösztöndíjas időszak teljes idejére.

Fontos, hogy a pályázó magyar gyökerekkel rendelkezzen, melyet motivációs levelében alá is tud támasztan.

További feltételek:

  • - A pályázó nyilatkozik arról, hogy a pályázat benyújtását megelőzően legalább 10 évet külföldön, azaz nem Magyarországon töltött (összefüggően).
  • - A pályázó 2003. augusztus 31-e előtt született (kivéve táncművészeti képzésekre történő
  • jelentkezés esetén).
  • - A pályázó vállalja, hogy tanulmányai befejezéséig, de legkésőbb az oklevél megszerzését követő 1 éven belül legalább középfokú (B2-es szintű) magyar mint idegen nyelv nyelvvizsgát tesz. A magyar mint idegen nyelv nyelvvizsga letételének kötelezettsége nem vonatkozik a rövid (1 vagy 2 féléves) tanulmányi programokban, valamint a részképzésben részt vevő ösztöndíjasokra.

A program földrajzi célterülete a világ összes országa, kivéve az Európai Unió tagállamai, a Szerb Köztársaság és Ukrajna Kárpátalja megyéje.
A pontos listát, hogy mely országokból várják a jelentkezőket itt láthatod.

De hol tudsz jelentkezni és milyen dokumentumok kellenek a pályázathoz?

A jelentkezés online formában történik a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram weboldalán keresztül.
A pályázat beadásának határideje: 2021. január 24. 23:59 (közép-európai idő szerint).
Az eredmény várhatóan 2021 júliusában kerül kihirdetésre.

A feltöltendő dokumentumok meglehetősen sokrétűek és legalább 10 féle fájlt kell beküldeni. Például motivációs levelet, iskolai végzettséget és nyelvtudást igazoló bizonyítványt, orvosi igazolást, személyi és útlevél másolatot, ajánlólevelet, kutatási tervet, portfóliót és pályázati űrlapot.
A dokumentumok teljes listáját itt találhatod.

Ha egyszerre fejlesztenéd tudásodat és látnál világot és külföldön élsz, akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget és pályázz január 24-ig!

További ösztöndíjak megismeréséhez kövesd az unilife.hu oldalunkat!