A pénzed érted dolgozik, nem ellened - Bernáth Julianna

Megrendezésre került a Diákhitel Központtal közös első webináriumunk, melynek középpontjában a pénzügyi tudatosság állt. Négy kiváló szakértő beszélt a pénzügyi kultúra ismeretének fontosságáról és a diákok anyagi lehetőségeiről.

Az előadókat női fronton Bernáth Julianna erősítette, aki a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója. Az Alapítvány célja a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztése. Ehhez ingyenes tankönyveik, kiadványaik mellett animációk, online játékok, applikációk, pályázatok és versenyek segítenek elsajátítani a mindennapi pénzügyi döntésekhez szükséges alapvető ismereteket és készségeket.

Röviden miről hallhattunk?

Hogyan érdemes a havi költésekről és bevételekről gondolkodni, mire érdemes odafigyelni már fiatalon, vagy mi a megtakarítás, mikor és hogyan van értelme és helye a hitelfelvételnek, mikor kell elkezdeni a tudatosságot a pénzügyekben és egyáltalán: miben áll a tudatosság lényege.

Bernáth Julianna szerint azért fontos megnézni az előadását, hogy megértsük, a pénzünk értünk dolgozik és nem ellenünk:

Minden tudatosság alapja az önismeret

A szakértő szerint a pénzügyi tudatosság nem arról szól, hogy mindent tudunk a pénzügyeinkről és nagyon felelősen fogjuk azt beosztani, hanem, hogy ismerjük önmagunkat én annak megfelelően választunk a pénzügyi termékek közül, vagy akár kényszerítjük magunkat pénzügyi megtakarításokra.  

A Pénziránytű személyiségtesztjét itt töltheted ki. Ebből megtudhatjuk, hogy mennyire vagyunk érzékenyek az árak változásaira és mennyire vagyunk előretervezőek, beosztóak és tudatosak pénzügyeink terén.

Bernáth Julianna
Bernáth JuliannaFotó / Kőhalmi Péter

Mi az az 4 pénzügyi terület, amellyel előbb-utóbb mindenkinek foglalkoznia kell?

Bernáth Julianna ezeket tanácsolja:

  • Tervezzük meg a pénzügyünket!

Érdemes összeírnunk a bevételeinket és a kiadásainkat . Megnézni mennyi a bevételünk, mennyi a kiadásunk és annak tükrében, hogy melyik a kisebb vagy a nagyobb el kell döntenünk, hogy hogyan tovább. Vállaljunk-e plusz diákmunkát, vagy valamilyen kiadásból faragjunk. Például járjunk kevesebbet bulizni. Ehhez hasznos tippeket ad a Zöldiránytű nevű alkalmazás, mely segít pénzügyeink megértésében. Emellett zsebpénz megtakarításhoz is ad ötleteket, hogy hogyan tudunk ezen a téren is környezettudatosak lenni. Mondjuk amikor arról döntünk, hogy folyékony szappant vagy szilárdat vegyünk-e, akkor nem csak a környezetünk sorsáról döntünk, hanem ez a pénztárcánkra is hatással van.

  • Takarékoskodjunk!

Mindig kell, hogy valami célja legyen a pénzünk félretételének. Például egy laptop, jogsi, vagy a számlák kifizetése. Azonban a váratlan kiadásokra is fel kell készülnünk. A pénzügyi tudatosság egyik alaptétele, hogy bevételünknek a 10 százalékára tekintsünk úgy mintha nem lenne, tegyük félre azt. Ezzel fel tudunk készülni a nem várt költségekre.

  • Okosan a hitelekkel!

A hitelt is lehet okosan kezelni. Mindig azt kell átgondolni, hogy mi a célom. Nézzük meg azt, hogyan lehet megoldani és döntsük el nekünk mi lesz a legjobb megoldás. De itt fontos, hogy ne csak tudjam hogy mit jelent a thm, hanem nézzek utána hogy egy számomra valóban kedvező konstrukciót vegyek fel.

  • Kezeljük korszerűen a pénzünket!

A készpénz kockázatos és drága, ugyanis ha elhagyod azt már nem kapod vissza, míg a bankkártyát le lehet tiltani. Ennél a pontnál is a cél a legfontosabb, tudjuk mire akarjuk használni pénzünket és aszerint válasszunk. Nincs mindenkinek egyformán jó bankkártya és bankszámla típus, azt tudjam hogy én mire akarom használni. Például ha én nem szoktam utalgatni, akkor ne érdekeljen, ha egy bankszámla konstrukciónál magas a költsége az utalásnak. 

Már érted a pénzed?

A pénziránytű Értem a pénzem című kiadványa a bankszámlanyitás, a korszerű és biztonságos pénzkezelés, a megtakarítások, hitelek és biztosítások témában tartalmaz praktikus információkat. Melyet itt elérhetsz. Ha pedig videók formájában sajátítanád el a pénzügyi fogalmakat, akkor kövesd a Pénzbook nevű youtube csatornát.

NÉVJEGY

Bernáth Julianna

Pályafutását közgazdász tanárként kezdte, majd egy középiskola intézményvezető helyettese lett.

Oktatási és vezetési feladatai mellett gyakorlatot szerzett a felnőttképzésben, a pedagógusképzésben és tananyagfejlesztési projektekben is részt vett.

A Pénziránytű Alapítványnál 2016 óta dolgozik pénzügyi oktatási programok szakmai vezetőjeként.