Első bankszámla? Ezekre figyelj!

"Anya, kéne nekem egy bankszámla!" - mondtam egy szép napon az egyetemi éveim kezdete előtt, mire anyukám felhívta egy ismerősét, aki jobban ért hozzá, engem pedig betereltek a bankba, és az első lehetőségre azt mondtam, hogy oké. Neked ennél tudatosabban is menni fog az első bankszámlanyitásod, ha elolvasod a cikkünket!

Egyetemi tanulmányaid megkezdésekor az elszántság és a szorgalom (meg persze a kávé!) mellett még egy dologra biztosan szükséged lesz: egy saját bankszámlára. Innen fogod tudni ugyanis befizetni az egyetemi évek során felmerülő költségeket, és ha ezek az évek igazán eredményesek, ide érkezik majd az ösztöndíj is. Összeszedtünk néhány dolgot, amire érdemes figyelned, mielőtt kiválasztod a neked megfelelő bankszámlacsomagot!

Ifjúsági- vagy diákszámlával egy csomó pénzt spórolhatsz

 Amikor elkezdesz számlacsomagok után kutatni a különböző bankok honlapján, jó, ha tudod: érdemes azokat a bankokat előnyben részesíteni, ahol van lehetőség speciális diákszámlát nyitni. Mit is jelent ez? Elsősorban kedvezőbb költségeket, mert a számlavezetés önmagában is pénzbe kerül. Az ifjúsági számlacsomagok havidíja a 400 forintot nem haladja meg, de olyat is találni köztük, melyek teljesen díjmentesek.

A számlához tartozó bankkártya általában legalább az első évben ingyenes, ellenkező esetben pedig éves díjat számolnak fel érte. A diákszámla nyújtotta előnyöket általában jogviszonyod meglétének végéig vagy 24-28 éves korodig tudod élvezni. Az egyes diákszámlák egyébként sokban hasonlítanak egymáshoz, a különböző lehetőségekről egy áttekintést olvashatsz például ebben a cikkben.

Óvatosan a készpénzfelvétellel!

A törvény szerint havonta csupán kétszer van lehetőséged ingyenes készpénzfelvételre 150 ezer forint alatt bankautomatából, ha elmúltál már 16 éves. Ehhez viszont írásban kell nyilatkoznod a banknál, máskülönben komoly összegeket számíthatnak fel. A legolcsóbban viszont úgy úszhatod meg, ha minél többször választod a bankkártyás fizetést.

Érdemes figyelned, mielőtt kiválasztod a neked megfelelő bankszámlacsomagot!
Érdemes figyelned, mielőtt kiválasztod a neked megfelelő bankszámlacsomagot!Fotó / 123RF

Használd ki a netbank előnyeit!  

A netbank szolgáltatás egyes bankoknál havidíjas, viszont még így is megéri igénybe venni. Ha átutalással fizetsz - például egyetemi önköltséget vagy nyelvvizsgadíjat -, az több bank esetén is olcsóbb elektronikusan, mintha ugyanezt személyesen a bankfiókban tennéd meg. Az átutalás díja belföldön viszont egyébként sem magas, és vannak olyan számlacsomagok is, amelynél ingyenes utalásra is van lehetőség, általában bankon belül.

Mindenképp érdeklődj a banknál és olvasd el a feltételeket!

Valószínűleg neked sem a szerződés a kedvenc irodalmi műfajod, viszont ettől még nem lesz kevésbé fontos elolvasni, hogy mit is írsz alá! Előfordulhat ugyanis, hogy a számlacsomag tartalmaz rejtett költségeket, mint például, hogy minden tranzakcióról SMS-t küldenek neked. Mielőtt kiválasztod a neked megfelelő bankszámlát, mindenképp olvass el minden fontos dokumentumot és kérdezz!

Konda Nikolett