Újabb áttörő sikerek 2020-ban!

Egyetemi együttműködések keretein belül indultak új projektek az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat több, mint 540 millió forintos támogatásával. A program fontos küldetése, hogy kutatási szempontból hatékonyabb kereteket biztosítson a bevont intézmények kutatói által javasolt témák kidolgozásához.

2020-ban az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkárságának kezdeményezésére összesen öt egyetemi együttműködési megállapodás jött létre:

  • a Széchenyi István Egyetemmel (SZE),
  • a Szent István Egyetemmel (SZIE),
  • a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE),
  • a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE),
  • illetve az Óbudai Egyetemmel (ÓE).

A SZE és az ÓE együttműködést a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), a SZTE együttműködést a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), a SZIE együttműködést az Agrártudományi Kutatóközpont (ATK), a PTE Szentágothai János Kutatóközpont (SZKK) együttműködést pedig a Természettudományi Kutatóközpont (TTK) vezeti.

A kísérleti program fő célja, hogy növelje azoknak a nemzetgazdasági szempontból is fontos, ugyanakkor az ELKH kiemelt tudományos tématerületeibe jól illeszkedő kutatási projekteknek a számát, amelyekben előtérbe helyezik az eredmények hasznosulását.

A program fontos küldetése, hogy kutatási szempontból hatékonyabb kereteket biztosítson a bevont intézmények kutatói által javasolt témák kidolgozásához.
A program fontos küldetése, hogy kutatási szempontból hatékonyabb kereteket biztosítson a bevont intézmények kutatói által javasolt témák kidolgozásához.Fotó / 123RF

 

A kutatási programok az alábbiak:

  1. Az ELKH–SZTAKI–SZE együttműködés keretében indított projekt nagy sebességű, alacsony késleltetésű kommunikációs technológiák (5G és 6G) társadalmi elfogadottságának növelésére, továbbá az iparban történő technológiai alkalmazásuk bővítésére irányul. Célja a közlekedésbiztonság javítása: a szén-dioxid kibocsátás és ezáltal a környezetterhelés csökkentése.
  2. AZ ELKH–SZTAKI–ÓE együttműködésben öt különböző élettani, biológiai alkalmazási területen történik pilot alkalmazásfejlesztés, melyek mindegyike jelentős hasznosítási potenciállal rendelkezik a népegészségügy, az élelmezésipar és a nemzetgazdaság különböző területein. A projekt öt kulcsterülete: a cukorbetegek döntéstámogatása, az étkezési célú gombatermesztés automatizálása, tremordetektálás, mikrohemodinamikai képalkotó eljárás, és a fogszabályzó-használat monitorozása.
  3. Az ELKH–SZBK–SZTE együttműködés keretében fotokémiai témájú alapkutatási és idegsejtekkel kapcsolatos projekt indult.
  4. Az ELKH–TTK–PTE–SZKK együttműködés keretében négy kutatási projektet választottak ki: 1) illesztési referenciaprojektek 2) új fájdalomcsillapító, antidepresszáns, neuroprotektív/retinoprotektív és memóriajavító célmolekulák, gyógyszerjelöltek azonosítása 3) bioimpedancia-alapú tumordiagnosztika, amelynek célja a megbízható, korai diagnózis felállítása daganatos betegségek esetében 4) a zsírszövet sejtes és molekuláris biológiai jellemzése az elhízással, illetve az öregedéssel összefüggésben.
  5. Az ELKH–ATK–SZIE együttműködés keretében 70 millió Ft támogatással indult el a Precíziós nemesítés a biztonságos élelmiszer-alapanyagért kutatási program, melynek célja különféle génszerkesztésen alapuló technológiák alkalmazása.