Milyen kiadások várnak rád továbbtanulásod során? - Márkus Attila

Első webináumunk a pénzügyi tudatosságról szólt, melyen négy kiváló szakértő vett részt. Többek között Márkus Attila a Diákhitel Központ regionális vezetője is. De miről is szólt az előadása?

Márkus Attila előadásában olyan kérdésekre kaphatunk választ, minthogy miért különleges csoport az egyetemistáké, hogyan érdemes anyagilag készülni az egyetemi évekre és mi a leginkább megterhelő ebben. Rávilágít arra, hogy mire érdemes odafigyelni és általában miből és hogyan él egy egyetemista, milyen tipikus költségei vannak és a megélhetésben hogyan tud segíteni a Diákhitel Központ.

A diploma valóban jó befektetés?

Ennek felvetésével kezdte bemutatóját Attila. A válasz: Igen!
Az érettségivel rendelkezők és a diplomások átlagos jövedelme között nagyságrendileg kétszeres különbség van. Valamint az elmúlt évek során mintegy 30 százalékkal növekedtek a munkavállalók bérei, ezért nem ritka, hogy egy frissdiplomás fizetés akár elérheti a félmilliót is. Például az informatika és a műszaki területeken.

Fotó / Diákhitel Központ

Mekkora anyagi terhet jelent a továbbtanulás?

Hol lehet erről tájékozódni?

Érdekesség, hogy a Budapesti intézményekben tanulók kiadása nem sokkal haladja meg a vidéki egyetemistáékét, ugyanis mindössze 50 ezer forintos eltérést mutat félévente.

Fotó / Diákhitel Központ

A Diákhitel Központ pénzügyi tájoló alkalmazása nagy segítség lehet a középiskolások számára abban, hogy továbbtanulásukat finanszírozás oldaláról is meg tudják tervezni.
A program erőssége, hogy nem csak általánosságban mutatja meg a szükséges információkat, hanem egy kiszemelt intézményre és annak konkrét szakjára vonatkozóan készíthető el egy kalkuláció.

Márkus Attila
Márkus AttilaFotó / UniLife

Várhatóan mire költesz majd a legtöbbet?

Márkus Attila felhívta a figyelmet arra, hogy kiadásokkal akkor is számolni kell, ha önköltséget nem kell fizetni.

Várható kiadások:

 • albérlet/koli
 • étkezés
 • utazás (hazautazás és helyi közlekedés)
 • jegyzetek, tankönyvek
 • szórakozás
 • ruházkodás
 • egyéb kiadások
 • mobil és internet

Miből finanszírozhatók a kiadások?

 • Családi támogatás (melyet befolyásol a jövedelem és hogy hány diák van a családban)
 • Ösztöndíjak és támogatások
Fotó / Diákhitel Központ

Munka tanulás mellett:

 • képzésen belüli munka (például duális képzés során)
 • diákmunka
 • egyéb munkavállalás (például családi vállalkozásban való részvétel)

Fontos azonban hogy csak akkor vállaljanak munkát a diákok, ha az egyetemi rutinjaik már kialakultak, és - alaposan mérlegelve a döntést - úgy látják, hogy vállalni tudják a kettőt egyszerre. Figyeljünk a tanulás-munka-pihenés-szórakozás megfelelő arányának kialakítására és betartására.

Diákhitel

Célja, hogy senkinek se kelljen lemondania az álmariról csak azért mert a megfelelő anyagi háttér nem áll rendelkezésre.

Fotó / Diákhitel Központ

Legnépszerűbb Diákhitel konstrukciók:

 • Diákhitel 1: Szabadfelhasználású konstrikció: az összeg a te számládra érkezik, mellyel szabadon rendelkezhetsz (kamat 1,99 százalék).
 • Diákhitel 2: csak az önköltségre költhető, ez az összeg közvetlen a felsőoktatási intézményhez megy, kamatmentes.

Ha többet szeretnél tudni a Diákhitelről, vagy csak mindezt inkább videó formájában néznéd meg, akkor kattints a lejátszás gombra:

 

Névjegy
A Diákhitel rendszerének 2001-es bevezetése előtt a hallgatói érdekképviselet tagjaként lehetősége nyílt e célzott kiegészítő forrás tervezetének véleményezésre, majd posztgraduális tanulmányai alatt ügyfélként is megtapasztalta a termék előnyeit. Főiskolai/egyetemi tanügyigazgatás vezetőjeként eltöltött közel egy évtized alatt az intézmények és a hallgatók finanszírozási kérdéseivel is mélyebben foglalkozott. Ezeknek köszönhetően, az elmúlt közel 20 évben akaratlanul is elkötelezettjévé vált a pénzügyi tudatosságnak. Ennek fejlesztése is vezérli a főként termék- és szolgáltatásfejlesztésre és tájékoztatásra fokuszáló jelenlegi feladatkörében.