Egy közgazdász 3 egyszerű tippje a pénzügyi tudatossághoz

A digitalizációnak és a technológiai innovációknak köszönhetően mára szinte teljesen átalakult a pénzhez való hozzáállásunk. Online intézhetjük bankügyeinket, fizetésünket a bankszámlánkra utalva kapjuk meg, és a legtöbb vásárlásunknál már bankkártyát használunk, vagy online fizetési megoldásokat alkalmazunk.

Milyen kihívások elé állít bennünket a digitalizáció? Hogyan kell elkezdenünk tudatosan kezelni pénzügyeinket a mai világban? Mit tartogat a jövő?

Ezekre a kérdésekre igyekezett válaszokat nyújtani Terták Elemér közgazdász, a Pénz7 pénzügyi kultúra nagykövete a tudatos pénzhasználat három fő vetületén keresztül első webináriumunk során.

     1. Okosan bánni a pénzzel!

Egyre több időt töltünk az online térben, ahol számtalan befolyás ér minket. Fontos, hogy meg tudjuk különböztetni a manipulatív reklámokon keresztül elénk kerülő termékeket azoktól, melyek tényleg jó befektetésnek fognak bizonyulni. Gondos mérlegelésnek kell megelőznie minden vásárlást, akár online, akár offline történik. Kiadásaink követése további segítséget nyújthat abban, hogy a jövőben még tudatosabban tudjunk dönteni egy-egy kiadással kapcsolatban.

     2. Értő módon, körültekintően bánni a választott/használt eszközökkel!

A COVID-19 járvány következtében ugrásszerűen megnőtt az online vásárlások száma, és egyre több elektronikus fizetési módszer vált népszerűvé Magyarországon, köztük a PayPal, a Transferwise vagy éppen a Revolut. Ezek azonban bármennyire is megkönnyítik az online vásárlást, számtalan kockázattal járnak. Ahhoz, hogy biztonságosan tudjuk használni őket, fontos, hogy körültekintően bánjunk velük. Fontos tudnunk, hogy ha valaki pénzt csal ki tőlünk ezeken keresztül, vagy tévesen utalunk valahová, nagyon nehezen szerezhetjük vissza a pénzünket, továbbá mindenféle panasz esetén külföldi hatóságok hatásköre alá esünk majd, ami további nehézségeket okozhat.

     3. Folyamatosan nyomon követni a piaci eseményeket, a változó szabályokat és a kiberbűnözés új megnyilvánulásait!

A technológia fejlődésével sajnos egy ütemben fejlődik a kiberbűnözés is, ezért különösen körültekintőnek kell lennünk. Az online térben történő tranzakcióknál éppen ezért egyre komolyabb biztonsági megoldásokkal találkozhatunk, hamarosan minden banknál életbe lép a többlépcsős azonosítás, hogy többszörösen biztosítva legyen adataink és persze pénzünk biztonsága. Mivel maga az online tér is állandóan alakul, változik, így felhasználóként az általunk gyakran használt szolgáltatások esetleges módosulásaira is nagy figyelmet kell fordítanunk, így elkerülhetjük, hogy csalók áldozatává váljunk.

Legközelebb Felvételi 2021 címmel az egyetemi felvételi eljárás részleteibe és a pályaválasztás szempontrendszerébe avatunk be benneteket szakértőink segítségével, kövessetek minket, január elején jelentkezünk a részletekkel. Írjátok meg nekünk Facebookon vagy az info@unilife.hu e-mail címre, hogy milyen témájú webináriumot néznétek meg a jövőben!

Ha többet szeretnél tudni a pénzügyi tudatosságról, vagy csak mindezt inkább videó formájában néznéd meg, akkor kattints a lejátszás gombra:

 

Névjegy

- A K&H Bank Zrt. Felügyelő Bizottságának elnöke és a Global Legal Entity Identifier Foundation (Bázel) igazgatóságának tagja.

- Nyugdíjba vonulásáig az Európai Bizottság FISMA (Pénzügyi Stabilitás, Pénzügyi Szolgáltatások és Tőkepiaci Unió) főigazgatóságának főtanácsadója volt.

- Azt megelőzően hat évig volt ugyanezen főigazgatóságnak a pénzügyi intézményekért felelős igazgatója.

- Az Európai Bizottságnál kapott megbízatása előtt több mint másfél évtizeden keresztül vezető tisztségeket töltött be a hazai bankszektorban és a közszférában.

- A KDB Bank Zrt. vezérigazgatója volt 1995-től 2001-ig, majd egy évig a pénzügyi szabályozásért felelős helyettes államtitkár, 2003 és 2004 között pedig a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára volt. Korábban ő volt az Országos Betétbiztosítási Alap első ügyvezető igazgatója, ezen kívül vezető tisztségviselője volt többek között a Budapesti Értéktőzsdének, a Magyar Bankszövetségnek, az Államadósság Kezelő Központ Zrt-nek. valamint a Diákhitel Zrt-nek is.

- Több mint két évtizede a Magyar Közgazdasági Társaság elnökségének a tagja.

- A Pénz7 pénzügyi kultúra nagykövete lett 2020-ban az egyéni kategóriában.

- Közgazdász doktori fokozatát 1998-ban szerezte meg.