Így spórolj a hónap végén, ha nem vagy képes a fényevésre

Egyetemistaként néha gondot okozhat, mégis hogyan oszd be a pénzed, hogy mindenre jusson, amire szeretnéd. Összegyűjtöttünk pár ötletet, ami segíthet, hogy sikeresen gazdálkodj.

Tanulj meg főzni

A legtöbb pénzt ételre költöd? Érdemes átgondolni, pontosan miket vásárolsz. Ha több alkalommal rendelsz a héten, ne lepődj meg, ha hónap végén szűkösen kell éldegélned.
Kifizetődőbb, ha megtanulsz főzni, hisz így nemcsak az elkészítés és a kiszállítás díjától szabadulsz meg, de egy olyan képességre is szert teszel, amit egyszer úgyis el kell sajátítanod. Mikor, ha nem most?!

Kerüld az édeset, cukros üdítőket

Az édességek túl gyakori nassolása nemcsak az egészségednek árt, hanem a pénztárcádnak is. A csokira, nasira szánt pénzből vegyél inkább gyümölcsöket, az üdítők helyett pedig kezdj vizet inni.
Akár keverd össze citromlével, ha valamilyen ízt szeretnél hozzáadni. Meglátod, az egészség és a megspórolt forintok kéz a kézben járnak!

Tervezd meg a heti költségvetésed

Számold ki, mennyit költhetsz egy héten, és próbáld meg tartani magad az adott összeghez. Ha igazán profi vagy akár próbálkozhatsz azzal is, hogy minél kevesebbet költs.

Összegyűjtöttünk pár ötletet, ami segíthet, hogy sikeresen gazdálkodj.
Összegyűjtöttünk pár ötletet, ami segíthet, hogy sikeresen gazdálkodj.Fotó / 123RF

Arra azért figyelj, hogy nem nem szabad túlzásokba esni, például megvonni magadtól az ételt azért, hogy bizonyos összeget megspórolj.

Spórolj okosan

Minden hónapban tegyél félre egy bizonyos összeget, amit olyan dologra költhetsz, amire régóta vágysz. Amikor pedig elcsábulnál, gondolj arra a dologra, amit meg szeretnél venni a pénzedből.
Így motiválhatod magad arra, hogy ne költsd el a megspórolt összeget felesleges apróságokra.

Tudd, hol a határ

Persze, jó dolog spórolni, de néha értékelned kell a teljesítményed! Ha vásárolni van kedved, vagy rendelni szeretnél valamit, tedd meg. Szabj limitet, hogy például csak havi kétszer vehetsz ruhát, vagy csak heti egyszer rendelhetsz ételt.

Bármiről is legyen szó, számold ki, milyen gyakran költhetsz olyan dolgokra, amik nem létszükségletek. A lényeg, hogy tudj egyensúlyt tartani a spórolás és az egészséges pénzköltés között.