Neptun: hogyan működik a virtuális gyűjtőszámla?

A gyűjtőszámlás befizetésről már írtunk korábban, de miben tér el a virtuális gyűjtőszámla a hagyományostól?

A virtuális gyűjtőszámla lényege, hogy ennek segítségével kereskedelmi bank közreműködése nélkül, közvetlenül a kincstári számlára lehetséges az utalás.

Hallgatóként így az önköltség vagy más felmerülő költségek befizetése során mindössze annyi a dolgod, hogy a közlemény rovatba beírod a Neptun-kódod az intézmény által kért formában. Így a rendszer beazonosítja az utalást, és egy speciális főkönyvi számra könyveli – ami maga a virtuális gyűjtőszámla.

Ez magas szintű együttműködést kíván meg az intézmény gazdasági rendszere és a Neptun rendszer között. Az utalás után a gazdasági rendszer átadja az adatokat a Neptunnak, ami beazonosítja a befizetőt, és nyilvántartja a hallgató egyenlegét. Amikor befizetést kezdeményezel, a Neptun feladja a gazdasági rendszer felé, hogy az a virtuális gyűjtőszámláról milyen főkönyvi számra könyvelje át az összeget.

Hallgatóként számodra a virtuális gyűjtőszámla használata semmiben nem különbözik a normál gyűjtőszámláétól.

Miért előnyös mégis, ha az egyetemed él ezzel a fizetési lehetőséggel?

  • A virtuális gyűjtőszámla csökkenti a befizetések átfutási idejét. Egyetemistaként előfordulhat, hogy a sok teendő között épp egy befizetést felejtesz el idejében lebonyolítani, így alkalomadtán nagy segítség lehet, ha (majdnem) az utolsó pillanatban is ráérsz ezt megtenni. (Persze, ez nem azt jelenti, hogy nem kell odafigyelni a határidőkre!)
  • Az intézmény számára nem jelent semmilyen költséget a tranzakció.
  • A túlfizetések és a hibásan kiírt tételek javítása magas szinten automatizálva van, így kevesebb beavatkozás szükséges az adminisztrátorok részéről.

Konda Nikolett