Ösztöndíj kisokos

Minden egyetem más és más ösztöndíjakkal segíti hallgatóit, legyél te is mindig jól informált és naprakész! Összeszedtünk neketek néhányat, amire a legtöbb esetben jogosult lehetsz.

Az egyetemed honlapjáról tájékozódhatsz az aktuális ösztöndíj lehetőségek leadási időszakáról és kritériumairól, ezen kívül minden egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatában a térítési és juttatási szabályzat között keresd feltüntetve az intézményi ösztöndíjakat, ahonnan tudhatod mire számíthatsz az év során.

Tanulmányi ösztöndíjak

Tanulmányi ösztöndíjra az első sikeres félév után lehet esélyed, ha államilag támogatott/ magyar állami ösztöndíjas teljes idejű alapképzésben, mesterképzésben, felsőoktatási szakképzésben vagy osztatlan képzésben veszel részt.
Kreditindextől függően a következő 5 hónapra kaphatod meg a tanulmányi ösztöndíjat. Külön pályáznod nem kell, amennyiben jogosult vagy rá automatikusan kiírásra kerül a Neptun rendszerbe.

Hogy kerül meghatározásra a kreditindex? A kreditindex számításakor az adott félévben teljesített tanegységek kreditértékének és érdemjegyének szorzataiból képezett összeget el kell osztani harminc kredittel. Általában 5-30 ezer forint közötti összegre számíthatsz, attól függően hanyadig helyen szerepelsz a rangsorban. Az Eszterházy Károly Egyetemen például karonként az első hallgató kiemelt tanulmányi ösztöndíjban részesül, melynek összege havi 100 ezer forint.

Szociális ösztöndíjak

A szociális ösztöndíjakra szintén államilag támogatott, nappali képzésben résztvevő hallgatóként tudsz pályázni. Alapvetően a hallgatók többsége a rendszeres szociális ösztöndíjra szokták leadni igényüket. Minden félévben a Neptun rendszeren keresztül vagy személyesen/postán el kell küldeni, a pályázati adatlapot a szociális helyzetet alátámasztó igazolásokkal együtt. Többek között figyelembe veszik a lakhatási körülményeket, az állandó lakóhely távolságát az egyetemtől, a testvérek számát, az egy háztartásban élők jövedelmét és egészségügyi állapotát is. Ezek alapján egy szociális pontszámot állapítanak meg, aminek függvényében általában 5 és 30 ezer forint közötti összegre lehetsz jogosult a következő félévre. A rendkívüli szociális ösztöndíjra félévente egyszer pályázhatsz, ha egy rendkívüli eset miatt (betegség, halál) romlott a szociális és anyagi helyzeted.

Közéleti ösztöndíjak

Ha a tanulmányokban annyira nem, de a közéletben annál tevékenyebb vagy, akkor is lehetsz jogosult ösztöndíjra. Erre a kiemelkedő közéleti tevékenységet végző hallgatók lehetnek jogosultak, például a Hallgatói Önkormányzat tagjai vagy a Kollégiumi Bizottsági tagok.

Minden egyetem más és más ösztöndíjakkal segíti hallgatóit, legyél te is mindig jól informált és naprakész!
Minden egyetem más és más ösztöndíjakkal segíti hallgatóit, legyél te is mindig jól informált és naprakész!Fotó / Shutterstock

Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj

Nemzeti felsőoktatási ösztöndíj támogatásban a teljes idejű alapképzésben, osztatlan képzésben és mesterképzésben részt vevő hallgató részesülhet, a következő 10 hónapra. Az ösztöndíj feltételei, hogy az utolsó két aktív félévben legalább 55 kreditet szerezz és a súlyozott tanulmányi átlagod legalább 4,50 legyen. Ezen kívül a pályázati lapon figyelembe vételre kerül a nyelvvizsgák száma, TDK munka, demonstrátori elfoglaltság, Hallgatói Önkormányzatban végzett munka, szakkollégiumi tagság, mentorprogramban való jelenlét, stb. Ezek alapján egy pontszámot kapsz, mely sorrendje alapján az intézményenként meghatározott számú hallgató részesülhet az ösztöndíjban.

Klebelsberg Képzési Ösztöndíj

A Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programmal nagyon magas ösztöndíjban részesülhetnek a tanárszakos hallgatók, ezzel is motiválva a fiatalokat a pedagógus pálya választására, majd a képesítésüknek megfelelő elhelyezkedésre. A pályázatot benyújthatja az a hallgató, aki egységes, osztatlan tanárképzésen, gyógypedagógia vagy tanító alapképzési szakon tanul és vállalja, hogy az oklevél megszerzését követően a végzettségének megfelelően fog dolgozni.

Erasmus+

Az Európai Uniós mobilitás elősegítése érdekében a hallgatóknak lehetőségük van részképzést vagy teljes idejű képzést folytatni vagy gyakorlati munkát végezni külföldi országban. Az ehhez szükséges friss és aktuális ösztöndíj támogatásokat a Tempus Közalapítvány oldalán láthatod.

Ahogy látod, számos támogatásban részesülhetsz szorgalmad és erőfeszítésed által, megéri egyetemi éveid alatt is aktívnak lenni!

Tamás Anett