Még soha nem volt ilyen áron a bitcoin

Elérte a 61 ezer dolláros csúcsot, azóta viszont már közel 8%-kal visszaesett. Mi lesz a bitcoin sorsa?

A coindesk.com oldaláról tudjuk, hogy március 13-án este fél 9-kor átlépte a 61 ezer dolláros árfolyam árat az egész évben felfelé szárnyaló kriptovaluta. Csupán február eleje óta már 20 százalékos növekedést tudhat magának.

Minek köszönhető ez a gyors ütemű növekedés egy világjárvány és gazdasági válság kellős közepén? A gazdasági bizonytalanság a fogyasztás csökkenésével és fokozódó befektetési kedvvel párosul. De mindenki bitcoinba fektet?
A 61 ezer dolláros árfolyamot két nappal azután érte el, hogy Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke 1,9 billió dolláros ösztönző programot írt alá. Ez minden amerikai állampolgárnak azonnali 1400 dolláros támogatást jelent. Különböző források szerint az emberek elkezdték megkapni a támogató csekkeket, ami a fokozódó befektetési kedv mellett a bitcoin emelkedésével párosult.

A hétköznapi vásárlásokon kívül további számos nagy befektetés történt az elmúlt időszakban. Ilyen például Elon Musk (többek között a Tesla és PayPal alapítója) beruházása, vagy Jack Dorsey (Twitter és Square társalapítója és vezérigazgatója) nagy összegű bitcoin vásárlása.

Az áttörő árfolyam után viszont már 56 ezer dolláros ár körül ingadozik, Greg Waisman szerint (Mercuryo társalapítója), pedig további zuhanásra számíthatunk, hiszen a jelenlegi árszinten a piaci résztvevők egy része már nem érdeklődik a valuta iránt.

Vajon mi lesz a bitcoin hosszú távú sorsa? A következőkben mindent feltárunk a bitcoin és kriptovaluták körül. Legyél te is naprakész, jól tájékozott és pénzügyileg tudatos!

Tamás Anett